Nova Barkerova knjiga

Galilee Ljubitelji horrora vjerojatno će sa zanimanjem pročitati prikaze nove knjige poznatog brr-brr pisca Clivea Barkera (Knjige krvi, Hellraiser filmovi, Utkani svijet...), nazvane Galilee. Sam autor i izdavač HarperCollins se naravno reklamiraju, a i mišljenja čitatelja su podijeljena, ali na Amazon.com-u recenzent mrtav hladan oficijelno naziva ovo djelo Barkerovim najčudnijim dosad, i to unatoč male količine zlih duhova i demona... haj'mo, domaći izdavači, tko će? (30.06.1998.)

 

Dugovi: kratki prikazi Futura 66 i 67

Futura broj 67 Možemo se sada ispričavati osobnim obvezama, prezauzetošću, zaboravili zatvoriti plin pa izgorjela kuća itd, i svjesni smo da je prikazivanje starih brojeva (66 i 67, ili kliknite na naslovnicu koja vas zanima) pomalo deplasirano, Futura broj 66 ali kako znamo da neki od vas isto tako čitaju kad mogu, možda će vam ova kratka razmišljanja pomoći da izaberete. Svakako podvlačimo da se radi o posve subjektivnim dojmovima, tako da krajnji sud ipak ostvaljamo vama. Na sreću, unatoč porezima i ministarskim izjavama, čini se da Futura nesmetano izlazi i dalje, a u posljednjem broju (68) čak ima i najnovijom Nebulom nagrađenu priču Jerryja Oltiona "Ostavite na mjestu", i sasvim bucmast magazinski dio... naši dojmovi stižu uskoro, ovaj puta čvrsto obećavamo bez ovolikog kašnjenja. (30.06.1998.)

 

ParCon - Aval(c)on 1998.

ParCon - Aval(c)on 1998. Javljaju mailom kolege fanovi iz češke SF udruge Avalon, kako dana 03 - 06. srpnja ove godine u malome češkom gradiću Chotebor organiziraju svoju 17. godišnju konvenciju zvanu ParCon - Aval(c)on 1998, nazivajući je "najvećim godišnjim SF-događajem za češke i slovačke fanove", i upućujući nam (i vama) ljubazni poziv da uzmemo udjela u web-konferenciji koja će se održavati u isto vrijeme. Malo smo pogledali njihove mrežne stranice i otkrili da naši češki drugovi po zanimaciji rade i svoj naoko vrlo dojmljiv e-fanzin zvan AmberZine, kojemu jedina zamjerka jednako ide i na naš račun: nepostojanje ozbiljnije količine engleskih prijevoda. Kvragu, šteta, zašto ne znamo češki... na sreću, dečki su u svojoj poruci dodali i kratki preliminarni program za zainteresirane, na engleskom. Dakle, sudjelujte u konferenciji, a ako vam se putuje, Češka niti nije tako daleko, zar ne? (26.06.1998.)

 

Novi projekt bivše Omnijeve ekipe

Event Horizon Ljudi koji su radili nedavno ugasli Omni, za kolovoz najavljuju započetak svoga novoga projekta, SF web-zina nazvanog Event Horizon (Obzorje događanja). Uređivat će ga naravno notorna Ellen Datlow, sadržaj će biti obnavljan u mjesečnom ritmu, a za prvi broj se najvljuju priče Pat Cadigan i kolumne nekoga od alternativnih nabrojanih pisaca, među kojima su Lucius Shepard i Barry N. Malzberg. Pisce će, uz ostale, intervjuirati Ed Bryant. Ovaj novi mrežni časopis ne treba miješati s već postojećim istoimenim web-zinom, koji će za ovu priliku uzeti drugo ime. (26.06.1998.)

 

"Bilbo ide u Hollywood"?!?

The Grey Havens Primijetili smo na The Grey Havens, prekrasnoj hrvatskoj stranici posvećenoj besmrtnom djelu J. R. R. Tolkiena, zanimljive vijesti (novija i starija) kako se novozelandski redatelj Peter Jackson sprema uprizoriti staroga dobroga Hobbita na velikome platnu, i to za hollywoodske kuće Universal i Miramax. Sjećate li se prvog pokušaja prenošenja Tolkienovog svijeta na film, animacije iz 1978? Nadamo se da će ovaj novi projekt dobiti pažnju i sredstva koja zaslužuje. Pročitajte! (22.06.1998.)

 

Dossieri X: cjelovečernji film i računalna igra

Mulder i Scully Jeste li među onima koji nestrpljivo iščekuju svaki četvrtak radi novih pustolovina popularnih Dane Scully i Foxa Muldera? Ako jeste, obradovat će vas vijest kako se cjelovečernji film "The X Files: Fight The Future" počeo prikazivati u američkim kinima prošloga petka, i do danas već zaradio preko 30 milijuna dolara. Nažalost, prema objavljenom kalendaru prikazivanja, mi ga nećemo vidjeti sve do listopada. Do tada se možda utješite X Files računalnom igrom koju je razvio Fox Interactive. (22.06.1998.)

 

Hrvatski Jules Verne klub

Jules Verne Štovateljima djela Julesa Vernea, čije knjige i danas plijene pažnju ponajviše radi smjelosti i točnosti tehnoloških projekcija, bit će drago čuti kako je u listopadu prošle godine u Pazinu osnovan hrvatski Jules Verne klub, na čije zanimljive mrežne stranice vam i donosimo poveznicu. Kako kažu autori, neposredan poticaj za osnivanje kluba bila je i činjenica da je o gradu Pazinu Jules Verne pisao u svome romanu "Mathias Sandorf", objavljenom još davne 1885. godine. (22.06.1998.)

 

Kralj je mrtav, živio kralj..!?!

Duke Nukem 4ever s Unreal engineom! Evo vijesti koje su poput bombi potresle svijet tzv. 3D-pucačina: tvrtka 3D Realms, koja je razvila nastavak legendarnog Đuke, Duke Nukem 4ever, nakon što je na E3 sajmu igara već predstavila prekrasan gotovo dovršen demo, prekjučer je objavila kako napušta notorni prije gotovo godinu dana licencirani Quake 2 engine id Softwarea - i to u korist Unreal enginea tvrtke Epic Megagames! Gotovo u isto vrijeme, glavni čovjek id Softwarea i jedan od tvoraca odbačenog Q2 enginea John Carmack objavio je kako odustaje od rada na Quakeu 3 (što uključuje i napuštanje razvijanja tzv. Trinity enginea), Unreal bolji od Quakea? zbog nečega nazvanog Quake Arena, a što će biti nekakva valjda isključivo deathmatch verzija Quakea. Komentar? Pa, nakon što sam u međuvremenu dobro (i bez daha) pogledao Unreal, rekao bih da je samo potpuni i@#0t mogao potjerati čovjeka kakav je bio John Romero, a zatim potrčati i na brzinu izbaciti izbagirani Q2 (baš prije Božića, da namlati što više novca), propuštajući tako u igru ugraditi sve one sitne divote koje ima Unreal... prvenstveno, softverske Voodoo simulacije. Eto, zarežah, škripnuh zubima i priznah da možda, kako se čini, postoji nešto bolje i od Q2. A ako ne vjerujete zakletom quakefilu, pogledajte rezultate glasovanja na MeccaWorldu. (17.06.1998.)

 

Seks u svemiru?

Khm, khm... :-) Ljudska ekspedicija na Mars koštat će nekih 20 milijardi dolara ili više, a pretpostavka je da će biti pokušana otprilike 2010. ili 2012. godine. Trajat će ukupno oko 1000 dana: 180 do tamo, oko godinu i pol na Marsu i 180 dana natrag, s posadom od četiri do šest članova različitih nacionalnosti... i spola. Složit ćete se da je dvije i pol godine prilično dugo vrijeme za mlade, zdrave i usamljene ljude, daleko od doma u bespućima svemira, pa niti NASA ne očekuje da žive u celibatu. I sami astronauti različito razmišljaju... pročitajte. (16.06.1998.)

 

Eclipse! - hrvatska astronomska stranica

Posjetite Eclipse! I taman što smo ishvalili SETI.hr, naletjesmo na još jednu odličnu hrvatsku stranicu slične tematike. Kako kažu sami autori, Eclipse! je posvećena korisnicima Interneta u Hrvatskoj koje zanimaju astronomija i astrofizika, a ne znaju engleski ili neki drugi strani jezik. Tako ćete tamo naći podatke i slike Sunčevog sustava, mnogo linkova, vijesti iz astronomije, započeti prijevod Messierovog kataloga zvjezdanih objekata, ali i pravi mali rječnik astronomskih pojmova. Bravo! (16.06.1998.)

 

Vijesti iz prve polovice lipnja 1998.

Vijesti iz druge polovice svibnja 1998.

Vijesti iz prve polovice svibnja 1998.

Vijesti iz travnja 1998.

Vijesti iz ožujka 1998.

Vijesti iz veljače 1998.

Vijesti iz druge polovice siječnja 1998.

Vijesti iz prve polovice siječnja 1998.

Vijesti iz druge polovice prosinca 1997.

Vijesti iz prve polovice prosinca 1997.

Vijesti iz studenog 1997.