Đuka na filmu

Damn, I'm looking good! Vjerojatno znate da će ekstremno testosteronska, grozno macho i nevjerojatno zabavna stara 3d pucačina zvana "Duke Nukem" ponovno oživjeti ove godine pod imenom "Duke 4ever", poboljšana notornim Quake engineom. Ali možda ne znate da su GT Interacvtive, 3D Realms i Threshold Entertainment postigli sporazum o uprizorenju Đuke na velikom platnu - pročitajte o tome opširan press release. Zabavu će vjerojatno pokvariti samo činjenica da je Treshold Entertainment kompanija koja je odgovorna za "film" koji se zove "Mortal Kombat". Bljak. (23.02.1998.)

 

Voyager prestigao Pioneera

Voyager iznad Neptuna Dvadeset jednu godinu stari Voyager 1 jučer je postao najudaljeniji ljudski objekt u svemiru. Prestigavši svoga pet godina starijeg brata Pioneera 10, prevalio je gotovo 10,5 milijardi kilometara u gotovo suprotnom pravcu, a njegovim signalima treba cijelih 10 sati da doputuju do Zemlje. (Same desetice :-) ) Slično kao i Pioneer, Voyager nosi ljudske poruke univerzumu - zvuke, slike, izgovorene pozdrave na 55 jezika, violinsku glazbu i drugo, u izboru pokojnog astronoma i znanstvenika Carla Sagana. Sve ostale podatke o projektu Voyager, uključujući i autentične snimke Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, pronaći ćete na njegovoj službenoj stranici. (18.02.1998.)

 

Dune 2000

Dune 2000 Ljubitelje tzv. "strategija u stvarnom vremenu" (koje inače pobornici tzv. "strategija na poteze" zovu običnim arkadama :-) ) obradovat će vijest da za svibanj ove godine poznati "Westwood Studios" planiraju nastavak legendarne "Dune II", nazvan "Dune 2000". Igra se naravno temelji na jednom od najpoznatijh serijala u povijesti SF-a, čiji je autor pokojni Frank Herbert. Detaljan prikaz igre možete naći ovdje, a ako vas zanima više o pjeskovitom planetu, golemim crvima i Franku Herbertu, posjetite ove stranice: "Museum Arrakeeen", "Dune Universe", "Usul's Homepage". (Zorko Šoštarić, 14.02.1998.)

 

Cassini napreduje k Saturnu

Cassini Posljednji mamutski NASA-projekt, "Cassini", kojeg se možda sjećate po eko-demonstracijama tijekom lansiranja u listopadu 1997, sigurno napreduje prema svom cilju, Saturnu, prešavši dosad više od 271 milijun kilometara. Da vas podsjetimo - riječ je o gotovo 3,5 milijarde dolara vrijednom poduhvatu, u kojem će 6 tona teška letjelica, prošavši na svojoj trajektoriji pored Venere i Jupitera, u orbitu prstenastog svijeta ući 2004, i nastaviti slati znanstvene podatke barem još četiri godine. Inače, čudni ljudi u bijelim kutama predviđaju da bi, uz nešto sreće, sam "Cassini" mogao nezavisno i uredno funkcionirati još nekih dva stoljeća..! Živi bili pa vidjeli. :-))) Sve druge obavijesti možete naći na "Cassinijevoj" službenoj stranici. (12.02.1998.)

 

Oživljeni "Amazing Stories"

Hugo Gernsback's Amazing Stories Vjerojatno najstariji svjetski SF-magazin, "Amazing Stories", pokrenut još davne 1926. godine, a u različitim izdanjima izlazio sve do gašenja 1995, bit će obnovljen ovoga ljeta. Izlazit će kao tromjesečnik, uređivat će ga ponovo Kim Mohan, a izdavati "Wizards of the Coast", kuća svjetski poznata po svojoj "Magic: The Gathering" kartaškoj igri. "Amazing Stories" pokrenuo je legendarni Hugo Gernsback po kojemu je prozvana svjetska SF-nagrada, i kojega jedni nazivaju "Ocem SF-a", a drugi "Ocem pulpa". Ovdje možete dobiti potpune popise svih priča izašlih u svim brojevima "Amazing Stories" 1926-1995, a ovdje pogledati e-fanzin posvećen Gernsbacku. (08.02.1998.)

 

U tijeku simanje "Hellraiser V: PDV in HR"

Ne dirajte ovo! Ehm, ovo zapravo i nije vijest, ali kad smo već kod jezivih i groznih stvari (vidi dolje :-( ), možda je vrijeme da udovoljimo nekim vašim, ah, traženjima. Naime, pitate nas u stilu: "A zašto nema horrora?" Ma ima, ima, pogledajte samo vijest niže, ili naše "Linkove", ima tamo horror-arhiva za prste polizati... ili tako nekako. A u međuvremenu smo s gotovo godinu i pol dana zakašnjenja pogledali "Hellraiser IV: Bloodline", i pomislili, dobro, ako netko želi znati gdje je moderni horror, neka ne ide pitati Boru, već Barkera, jel' tako? On je kriv za "Hellraisera", "Hellbound", "Hell On Earth", "Night Breed", "Books of Blood" i slična ostvarenja za staložene ljude bez probavnih tegoba. Evo i nekoliko stranica posvećenih tom grroznom filmskom serijalu: "Hellraiser", "Hellbound Web", "Souls At Zero", a ako vam to nije dosta, pogledajte još. Na kraju mali savjet: ako niste horror-fan, i niste gledali niti jedan od tih filmova ni čitali te knjige, molimo vas - niti nemojte. (08.02.1998.)

 

PDV uništava hrvatski SF

Futura, jedini hrvatski SF časopis Nažalost, prvi negativni učinci dubioznog poteza hrvatske vlade - uvođenja tzv. PDV-a od 22% - postaju vidljivi i u privatnom nakladništvu. Ne čudite se senzacionalističkom naslovu. Jeste li kupili najnoviji 63. broj "Future"? Ako jeste, znate o čemu se radi, a ako niste, požurite - možda je više neće biti. Uopće se ne šalimo! Koliko je situacija loša i teška, vidi se između redaka naoko optimistično intonirane "Uvodnice". Ukratko, "Futura" je radi naglo naraslih troškova izlaženja prisiljena drastično smanjiti nakladu i ograničiti distribuciju, i nadati se većem odazivu čitatelja u pretplati. Vaš je urednik SF-fan već više od 15 godina, i sa žaljenjem se sjeća ispraznih i pustih vremena između gašenja "Siriusa" i pojave "Future". Većina europskih država daleko većih od Hrvatske nema svoj SF-časopis, a mi ga imamo - ali možda ne još zadugo. Oprostite nam ako ovdje zvučimo patetično, ali ne dozvolimo da se to dogodi. Pročitajte "Uvodnicu" i pretplatite se, a o ministrima financija koji se u svoje slobodno vrijeme bave kvazistručnom evaluacijom književnosti ćemo poslije. (05.02.1998.)

 

Alternativne povijesti

A što da je..? Mnogi SF-pisci u svojim djelima postavljaju pitanje: "A što da je..?" Što bi bilo da nacisti nisu izgubili rat? Što bi bilo da je američki Jug pobijedio? Da se Einstein nije rodio..? Mogućnosti su gotovo bezgranične. Želite li doznati više o prilično popularnoj i interesantnoj podvrsti SF-a zvanoj alternativna (paralelna) povijest, tada je "Uchronia" stranica za vas. Osim goleme baze podataka o takvim knjigama, novelama i pričama, tamo ćete naći i informacije o alternativnoj povijesti u filmovima, stripovima i drugim medijima - pa čak i o dvije takve hrvatske priče svojedobno objavljene u pokojnom "Siriusu". (No, dobro - jedna hrvatska, jedna samo objavljena. Vaš urednik zapravo mora priznati da se sjeća barem još jedne, ali isto tako samo objavljene, pa neka ostanu dvije... :-) ) Osim toga, postoji i cijeli e-fanzin posvećen isključivo paralelnoj povijesti, evo ga ovdje, zove se "Point of Divergence". Ugodno vam čitanje! (04.02.1998.)

 

"Asimov's" na mreži

Asimov's napokon na mreži Jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih SF časopisa, "Asimov's Science Fiction", za svoju je dvadesetu godišnjicu postao dostupan on-line. Mi kažemo: no, konačno... iako se za potpunu verziju magazina potrebno pretplatiti, slobodno možete (onako, za probu :-) ) pročitati velike odlomke redovitih kolumni takvih imena kao što su James Patrick Kelly ili Robert Silverberg. Prava fanovska poslastica. Svakako posjetite! (03.02.1998.)

 

Vijesti iz druge polovice siječnja 1998.

Vijesti iz prve polovice siječnja 1998.

Vijesti iz druge polovice prosinca 1997.

Vijesti iz prve polovice prosinca 1997.

Vijesti iz studenog 1997.