Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj (10)
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
MonolitH 003

MonolitH 003 Uredništvo jedinog hrvatskog SF/fantasy/horror godišnjaka "MonolitH" javilo nam se obaviješću da dešperatno traži 'domaće pripovjetke domaćih autora' poradi za objavljivanje u svezi glede budućeg izlaska MonolitH-a broj 003, dakle trećeg po redu. Svi vi s literarnim nagnućima slobodni ste se javiti Tomislavu D. Matkoviću na e-poštu... a valjda će se i Via Galactica br. 13 do tada pojaviti na mreži. Ups... ne znate? Papirna je inačica izašla još u listopadu :-) (21.12.1999.)

 

E3 - EsseKon 99

EsseKon 3 Svega je mjesec dana preostalo do naše redovite godišnje konvencije ljubitelja SF-a, trećeg po redu EsseKona, koji je prošle godine upravo izvanredno uspio, i kojem je novi organizacijski odbor odmah nadjenuo zanimljivo radno ime "(Bl)EsseKon". Prve raspoložive obavijesti glede datuma odvijanja, gostiju i programa upravo su postavljene na stranice konvencije - dobro nam došli i ove godine! (19.09.1999.)

 

Via Galactica broj 12!

Via Galactica 12! Unatoč ljetu i godišnjim odmorima, novi broj našega fanzina upravo je postavljen na mrežu - novih dvanaest tekstova, originalnih domaćih i stranih priča i ilustracija. Uz to, dotjerani su Stari brojevi, obnovljen Intro, Linkovi i u jednoj mjeri, engleske stranice. Ugodan vam ljetni odmor uz čitanje i gledanje Via Galactice! (27.07.1999.)

 

Jedan prsten da svima vlada...

Via Galactica 12! Kako godina odmiče, sve je više vijesti o budućoj filmskoj trilogiji koju redatelj Peter Jackson snima na Novom Zelandu po Tolkienovom besmrtnom fantasy ostvarenju Gospodar prstenova. Prvi se film, Družina prstena, očekuje na ljeto 2000. godine, na čijim službenim stranicama zasad možete vidjeti samo nekoliko interesantnih i lijepih sličica. Za ugodno Tolkien-surfanje u ljetnim mjesecima ima cijela gomila odličnih i korisnih stranica, od kojih se neke obnavljaju ne svaki dan, već više puta dnevno, pa smo vam izabrali nekolicinu: vijestima, najavama i tračevima prednjače The One Ring Net i Ringbearer, količinom linkova JRRT Information Page, a količnom sličica Tokien Archives. I za kraj, svi korisnici Windowsa mogu ovdje saznati jednu strašnu tajnu. Kakve ona veze ima s Gospodarom prstenova? Uvjerite se sami! (27.07.1999.)

 

Nova Space Shuttle generacija

X33 rendering Neko se već vrijeme glasno priča o globalnoj komercijalizaciji svemirskih letova i otvaranju niskih orbita za pristup 'običnim smrtnicima', a glavni je problem činjenica da poslati pola kilograma tereta u svemir danas košta punih 10.000 (deset tisuća) dolara. Američki odgovor na pitanje kako to pojeftiniti deset puta zove se X-33, odnosno VentureStar, a ako vam se ne da čekati Futuru broj 79, hodite na stranice letjelica i priuštite si par sati ugodnog surfanja kroz budućnost koja je već ovdje. (17.05.1999.)

 

Quake 3 Arena test

The Croatian Quake 3 Arena Scene Kao što znate (ili možda ne), dugo očekivani q3test_1_05.exe pojavio se prije tjedan dana, 10. svibnja navečer, i odmah izazvao posvemašnju download navalu i zagušenost gotovo svih servera na koje je postavljen. 'Teška' gotovo 23 mb, datoteka sadrži samo dvije mape za više igrača koje možete razgledati, umrežiti se doma s prijateljima ili se spojiti na neki od stotine svjetskih servera koji su se apsolutno odmah pojavili. Za ne-igrače, da kažemo da se radi o ne-demou, test-datoteci treće inačice najpoznatije i najjače FPS igre koja se ikada pojavila, a ako nam ne vjerujete, hodite na ovu stranicu, djelo hrvatskih autora, gdje ćete osim gomile linkova na servere s kojih je možete 'skinuti', naći i veliku količinu informacija vezanu za sve inačice igre, kao i stranice hrvatskog Quake Fan Cluba. E, da, a kako stvar radi..? Vjerujte nam na riječ, unatoč fantastičnim grafičkim efektima i vječnom pingu od preko 400, Quake 3 Arena test radi preko Interneta jednako brzo, ako ne i brže, negoli Q1 ili Q2! Ali nažalost, izgleda da stvarno neće biti single-player načina... (17.05.1999.)

 

SF kuharica

Science Fiction Cookbook He... grafički nije tko zna što, ograničena je samo na kulinarske pripravke stvorenja iz svjetova Davida Brina, Ann McCaffrey, Larryja Nivena, Isaaca Asimova i nekolicine drugih, ali nekako nam se čini da bi zezatorske mogućnosti Znanstveno-fantastične kuharice tek mogle biti otkrivene. Jamčimo da ćete se barem nasmiješiti čitajući recepte poput pripremanja vukodlaka, prženih 300 kila Godzillnih usana, kaše od Ewoka ili poteškoća na koje biste mogli naići večerajući aliene. A najbolje od svega, ništa vas ne priječi da zbirci priložite i neki svoj recept. (17.05.1999.)

 

Mihaela dobila e-mail

Mihaela na EsseKonu 98 Kao što kaže naslov, velikodušni Boss je napokon odriješio kesu, pa nam je poznata urednica našeg jedinog profi SF-mjesečnika Future, Mihaela Velina, konačno dobila svoju elektroničku poštu: mihaela@bakal.hr. Sada joj tim putem možete bez ograničenja slati svoje literarne i likovne umotvorbe, a za koje ste osobnoga mnijenja da im je mjesto u Futuri. Naravno, ukoliko se ona s tim ne složi, uvijek ih možete poslati nama... :-) (29.04.1999.)

 

Izravno sa SFeraKona 1999!

Izravno sa SFeraKona Zahvaljujuci napretku moderne tehnologije, dobroj volji organizatora konvencije i skromnim naporima nekolicine voditelja tzv. predavanja o hrvatskom SF-Internetu, koje je upravo ovoga trenutka privedeno kraju, izravno sa samoga predavanja ucinili smo ovaj mali update nasih Vijesti. A koja je vijest? Pa, konvencija je u tijeku, nama je dobro, a vama nek bude zao sto niste ovdje! :-) (24.04.1999.)

 

MonolitH 002 x2

MonolitH 002! Potvrda prethodne odlične vijesti stiže nam od vrijednih ljudi iz 'Zagrebačke naklade': najavljeni MonolitH broj 2 spreman je za bliski SFeraKon, a u njemu možete naći romane Iana McDonalda i R. Feista, kratki roman Dana Simmonsa, te priče Phillipa K. Dicka, H.P. Lovecrafta, Roberta E. Howarda, Iana M. Banksa, Michaela Swanwicka i još neka ugodna iznenađenja. Tih ukupno oko 1000 (tisuću) kartica teksta koštat će vas (ako se pretplatite do 24. travnja) 185,00 kn za meki, a 240,00 kn za tvrdi uvez, a kako izgleda naslovnica M002, možete vidjeti ako kliknete sličicu. Ako ste zainteresirani, ovdje vam je e-mail... što? Je li ovo plaćena reklama? Niti slučajno, iako se i mi nadamo kojemu mukte primjerku :-) (03.04.1999.)

 

Novi broj i novi izgled Via Galactice!
Novi izgled Via Galactice Što kažete? Potrajalo je neko vrijeme, istina, a sada konačno možete i ocijeniti je vrijedilo čekati. Iako je tijekom prošle godine u nekoliko navrata bilo manjih, uglavnom kozmetičkih zahvata u izgled i ustrojstvo naših stranica, ovo je prva 'prava' korijenita promjena, kako u stilu, tako i u unutrašnjoj organizaciji. Vjerujemo i nadamo se da ćete biti zadovoljni, a još više činjenicom da je Via Galactica broj 11 na mreži, i opet je prepuna kako domaćih, tako i stranih priča i priloga. Ugodno čitanje i gledanje! (16.03.1999.)

 

MonolitH 002
MonolitH 001 Evo nam je iz povjerljivih izvora stigla gotovo oficijelna najava MonolitHa 002, druge po redu monumentalne knjižurine u izdanju 'Zagrebačke naklade', koja je, kao i prvi broj, pripremljena na vrijeme za ovogodišnji skori SFeraKon. MonolitH 002 opet će imati 560 stranica, bit će približno iste cijene, a od autora se spominju Simmons, Feist, Lovecraft, McDonald i drugi. Sve podrobnije podatke o pretplati i narudžbama mozete saznati na ovaj e-mail, a mi samo dodajemo sve pohvale za ponovljeni trud i uspješan poduhvat. (16.03.1999.)

 

SFeraKon 1999.
SFeraKon '99! Dvadest prvi po redu Dani znanstvene fantastike u Zagrebu, poznatiji pod tradicionalnim nazivom SFeraKon '99, odrzat će se od 23. do 25. travnja 1999. na već uobičajenom mjestu, u prostorijama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i racunalstva, Unska 3. Na svu sreću, glasina se obistinila: počasni gost ove je godine glavom i bradom Robert Silverberg, uz pratnju svoje supruge Karen Haber. Bravo! Podrobnije obavijesti o programu konvencije i kotizaciji možete naći u svježem Press Releaseu #2 organizatora, koji nam je nedavno pristigao. Travanj nije daleko! (01.02.1999.)

 

Wheel of Time
Scena iz Wheel of Time Ako je vjerovati autorima, još jedna od računalnih igara koje se najavljuju i rade godinama ušla je u završni stadij: Wheel of Time, 3d praznik za oči koji po seriji romana Roberta Jordana, za kuću Legend Entertainment radi Glen Dahlgren, poznat po autorstvu fantasy avantura. Ipak, Wheel of Time reklamira se kao "prvi quakeoid sa stvarnim zapletom i radnjom", dakle, osim uobičajene pucnjave, čudovišta, bacanja čini i voodoo efekata trebali bismo dobiti nešto više do traženja prekidača i tajnih prolaza (no, kao da to nekome treba :-) ). Bilo kako bilo, ono što se može vidjeti na službenim stranicama igre izgleda, pa, prekrasno. Uvjerite se! (01.02.1999.)

 

 

Novosti:


obnovljen Intro (Četiri godine kasnije, 09. 07. 2003)
obnovljene stranice na engleskom
(09. 07. 2003)
usklađene EsseKon stranice
(09. 07. 2003)
usklađene Gaia stranice (09. 07. 2003)

Algoritam

Stare vijesti:

VII. - XII. m. 2004.

I. - VI. m. 2004.

Godina 2003.

Godina 2002.

Godina 2001.

Godina 2000.

Godina 1999.

Godina 1998.

Godina 1997.(Pozor: na stranicama starih vijesti prije 1999. godine, kao i na stranicama starih brojeva, do broja 9, ostao je stari izgled.)