Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Četiri godine kasnije... 09.08.2003.

VG na Linuxu 2003.... Via Galactica se iz Linuxa vidi odlično, dapače gotovo posve jednako kao iz Window$a. Provjeriti možete ako kliknete na sličicu - Mozilla 1.0.0, Debian Woody. Sve je bolji taj Linux...

Inače, drugo baš i nije po starom. Udruga baš i ne radi, a isto tako ni fanzin, je li, baš i ne radi. Proljetos smo ostali čak i bez dugogodišnjeg domaćina, osječke tvrtke Sf.hr - sve besplatno hostane stvari preko noći skinute su sa servera, a znamenita "via@sf.hr" e-pošta ugašena je. Šmrc. Nakon nekoliko neuspješnih i poluuspješnih pokušaja i isprobavanja niza raznih više-manje free servera, prebacili smo se amo, na ljubazni Pondi.hr, a novu e-poštu viagalactica@caths.co.uk otvorili na najpovoljnijem besplatnom POP servisu.

I, što sad?

Pa, ništa naročito. Za početak, mislim da mogu jamčiti da će ove stranice i dalje postojati, radila udruga ili ne, izlazio fanzin ili ne, dok god postoje besplatni mrežni servisi. Čak i ako smo poluaktivni ili postimo, vjerujem da je Via Galacticu zanimljivo browsati i čitati, barem kao podsjetnik, kao nostalgičnu šetnju ulicom sjećanja na aktivnija i sretnija SF vremena u Osijeku i Hrvatskoj.

Dobro, dobro. Nikad se nismo dičili ne znam kakvom općom kvalitetom i kriterijima, istina, ali na našoj mreži je ipak trinaest cijelih brojeva s gomilom zanimljivih interviewa, eseja, priča, pjesama i krasnih slika i ilustracija. Bez imalo lažne skromnosti, broj 10 je jedan od najjačih pojedinačnih primjeraka bilo kojeg SF fanzina ikad izašlog u Hrvatskoj. Ne vjerujete? Čitajte! Osim domaćih, objavili smo dosad i cijeli niz stranih priloga, eseja, dijelova romana, priča i ilustracija. Sve je to još uvijek ovdje, svega klik miša daleko.

A izgleda da tu ipak nije kraj. Naime, u pričuvi imamo materijala za još otprilike jedan ili čak dva cijela broja i to uglavnom stranih autora. Osim toga, kao posebno iznenađenje, legenda hrvatskog SF fandoma, dobri stari Friendly Alien Krsto A. Mažuranić Sanoborski živ je i zdrav i javio nam se još krajem prošle godine s nizom kratkih, vrlo osobnih eseja o HR SF povijesti i počecima u Zagrebu i okolici. Prava poslastica! Ako ih ne objavimo prije, očekujte ih u broju 15... :-)

urednik

Via Galactica iz Linuxa... 28.07.1999.
Via Galactica iz Linuxa - Netscape

... se prilično dobro vidi, dragi ljetni posjetitelji, kao što se možete uvjeriti ako kliknete na neku od sličica lijevo i dolje. Naravno, naravno, stranice nam sasvim dobro i 'normalno' izgledaju samo pod uvjetom da surfate u Netscapeovom Navigatoru (ili Mozilli), dok se primjerice Via Galactica iz Linuxa - GzillaGzilla nije tko zna kako pokazao, a Arena se iz raznoraznih razloga nije htjela iskompajlirati, khm. Na posljednjoj sličici možete vidjeti kako fanzin izgleda u Lynxu. Jest da nema grafike, ali svi su tekstovi tu... tja, pa nije niti tako lose... :-)

Via Galactica iz Linuxa - LynxInače, sve je drugo uglavnom po starom. Nedavna reorganizacija stranica prilično nam je olakšala posao pri sređivanju starih brojeva i postavljanju upravo izašlog novog, dvanaestog, a tako će nadamo se biti i sa (sretnim) brojem trinaest, kojeg vam pripremamo za rujan. Lijepo se odmorite preko ljeta!

urednik

Sitni problem... 07.04.1999.
IE & NN

Dragi SF-surferi, nekolicina vas koji se još koristite browserima inačice 3 (da, ima ih još uokolo, vjerovali ili ne) pitate, zašto se pri učitavanju svih naših novih stranica javlja "nekakav Java Script Error".

Nakon kratke provjere koja se uglavnom sastojala od mukotrpnog traženja nekog računala na kojemu još vladaju 'trice', otkrili smo ono što smo znali i prije: da browseri inačice 3 i dalje ne znaju 'pročitati' skriptu koja je još uvijek ugrađena u naše stranice - skripta je ostala uglavnom ista, ali je pri redesignu unekoliko optimizirana (smanjena), pa je izgleda to dovelo do još veće 'zbunjenosti' sirotih 'trica'.

Rješenje je jednostavno: prošećite se opcijama vašeg browsera, i jednostavno isključite sve što ima veze sa skriptiranjem (primjerice, kod IE 3.0 treba onemogućiti opciju "Run ActiveX Scripts"). Nećete pretrpjeti štetu, jer kako rekosmo, 'trice' ionako ne znaju čitati novije skripte, pa vam to isključenje neće oduzeti ništa. Prikaz stranica i dalje će ostati posve jednak... a ako stvarno želite dobar savjet, prijeđite na 'četvrtice' :-)

urednik

Novi izgled Via Galactice! 16.03.1999.

Novi izgled Via Galactice

Dragi posjetitelji,
nakon silnog razmišljanja i tri (slovima: 3) različita urađena prijedloga za redesign - i sva tri odbačena - četvrti je pred vama. Tehnički i na oko posve različit, čini nam se da je ipak nekako više mainstream od onog prvog. Što vi mislite? Je li bolje, ili vam se ne sviđ
a? Ne bi bilo loše da nam javite. Formular za komentare i sugestije vam je desno, hvala.

A osim designa, mijenjaju se i vremena, pa se tako Vijesti sad jako rijetko obnavljaju. Ne zato što ih nema, već jer neki među nama jednostavno i ono malo preostalog slobodnog vremena troše ili na sam fanzin, ili na druge slične stvarčice koje opet ne predstavljaju korist, nego čisto zadovoljstvo. I tako, kad pod naletom stvarnosti zadovoljstvo počne sličiti teretu, vijesti se prorijede, a tekstualna inačica Via Galactice prestane obnavljati. Ma dajte, recite pošteno, jeste li ikad bili tamo? :-)

Na sreću, svi ovi susreti sa životom ni malo nisu utjecali na sam fanzin, čiji jedanaesti broj opet izlazi na vrijeme, uz samo dva tjedna kašnjenja radi velikog posla oko osvježavanja izgleda stranica. Tako vam sa velikim zadovoljstvom možemo reći da materijala i priloga imamo već i za slijedeći broj (#12), pa čak i više od toga. Šaljite nam ih i dalje!

urednik

Deset brojeva Via Galactice! 14.11.1998.
...i prvi Internet rođendan

Dragi SF-ovci: sad pogledajte dolje, u posljednji, odnosno prvi tekst postavljen na ovu stranicu. Tko bi rekao da vrijeme tako brzo prolazi? Deset brojeva, pet godina, prvi Internet rođendan... tiho se slavi, ali i razmišlja, što dalje, i kako. O novom broju, jubilarnom desetom, i svim finim tekstovima unutra pročitajte na njegovim stranicama, a mi ćemo ovdje o - vremenu. Kojeg nema. Vjerovali ili ne, u proteklih su pola godine razmatrane i bile u eksperimentalnoj fazi dvije različite inačice novog vizuelnog izgleda našeg fanzina, i od obje se odustalo. Zašto? Pa... treba samo pogledati na ove linkove lijevo, u podatke o fanzinu, i obratiti osobitu pažnju na opće ozračje tipa "neprofitni", "volonterski", "entuzijazam" i slično. Via Galactica, još uvijek jedini hrvatski elektronički SF-fanzin, predstavlja samo čisto zadovoljstvo potaknuto ljubavlju prema žanru, znate? Kako sada stvri stoje, vrijeme potrebno za kvalitetnu izradu jedne takve globalne promjene nigdje nije moguće pronaći. Tko se web-designom bavi kao poslom, ili tko ne mora brinuti o kruhu i krigli piva (da o HPT računima ne govorimo), može mijenjati design svojih stranica svaki mjesec. WebtreeMi ostali, hobisti, možda jednom godišnje... ili i rjeđe :-) Inače, ova simpatična mala sličica desno predstavlja nagradu koju nam je nedavno udijelio jedan agilni i tehnički iznimno zanimljivo načinjeni hrvatski e-fanzin, zvan Webtree, proglasivši nas stranicom mjeseca. Hvala!

urednik

Via Galactica #9! 30.08.1998.

Via Galactica #9 Dragi ljubitelji SF-a, bez obzira na ljetnu stanku i godišnje odmore, novi broj našeg fanzina (deveti u nizu, četvrti on-line) upravo je ugledao svjetlo dana prividne stvarnosti. O njemu je sve rečeno drugdje, stoga samo: ugodno vam čitanje i gledanje!
Tjah... nego, po prvi put vam moramo priznati kako smo nemoćni pred jednim sitnim tehničkim problemom. Unatoč svim našim naporima i nastojanju, od ovoga broja korisnici IE i NN browsera inačice 4.x ne vide više naše stranice posve jednako. Naravno, niti jedni niti drugi neće imati nikakvih problema, ali razlika ostaje. Na kraj nam pameti da komentiramo uzroke - samo ćemo reći da na tome radimo i dalje.
I na kraju, ne zaboravite posjetiti stranice sve bližeg EsseKona, jer smo postavili veliku šarenu mapu grada s detaljnom uputom kako doći do konvencije...

urednik


Stariji Introi 

Evo mene i po treći put!

 

 

Kako se snaći

Upute piscima

Writer's FAQ

Kako je, zapravo, bilo

Tko je kriv

Druge (ne baš važne) stvari


Webtree
SETI.hr
Vidi Top 100
Systematics-Frios
Fiendish Best Award
Croatia.net: stranica mjeseca
Internet Monitor: link tjedna