Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #15
Prethodni tekst

(c) Armin Schieb: Citadel


Uwebnik #15


Prošli, četrnaesti, broj Via Galactice postavljen je na web prije skoro četriri godine. Da budem precizniji - prije točno 1400 dana.

U tih 1400 dana svijet se naglo približio vizijama nekih SF autora - nažalost puno više Orwelovim i Bradburyevim nego Asimovljevim i Clarkovim. U skladu s tim, promijenio se i sám SF - postao je politički korektan. U najvećim američkim SF časopisima više nema mjesta pripovjetkama koje sadržavaju seks, nasilju i politiku.*

Na svu sreću, politička korektnost još nije došla do ovih prostora, pa je hrvatska SF scena puna zanimljivih događanja - izašla su tri kola biblioteke SFera, s ukupno dvanaest izvrsnih autorskih zbirki domaćih autora, priprema se velika antologija hrvatskog SF-a 1976-2006, dobili smo još jednu zanimljivu SF konvenciju - Istrakon, a fanovi su dobili i konvenciju koja traje 365 dana u godini - NOSF-ov forum. Loša vijest je da Futura izlazi sve rjeđe. A kad nema "pravog" časopisa, njegovu ulogu moraju preuzeti fanzini. Pa je tako Parsek nakon nekoliko godina neredovitog izlaženja počeo izlaziti u, otprilike, dvo-mjesečnom ritmu, a pojavili su se i neki potpuno novi (poput istarskog EON-a).

A pred vama je i novi broj Via Galactice.

Bojan

* Ne ustručavajte se takvu priču poslati Via Galactici :-)

 


Prethodni tekst