Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #15
Prethodni tekst

Davorova maskota


NO SF (11)

Davor Banović


Negdje u statutu kluba GAIA definirano je kako je Via Galactica glasilo mu. No, vremena su se promijenila, Via Galacitca se emancipirala, a klub GAIA je jedno od fandomskih mjesta koje eventualno spominje na svojim stranicama. Recimo zato eventualno zainteresiranim čitateljima da klub ima nove stranice od kojih je najposjećeniji forum koji okuplja novo i staro članstvo GAIA-e i mnoge simpatizere kruha i igara. Adresa mu je http://gaia.hr/forum. Za www.viagalactica.com ste vjerojatno već čuli jer se, siguran sam, češće srećete s online izdanjem nego s ovim papirnatim. Čuvajte ga zato.

Nedavno je izbila, da kažem, kontroverza o tome koja je obljetnica Via Galactica-e. Nemojmo zaboraviti da je VG1 izašla u zimu 1994., pa vi sad računajte. Za web izdanje i kad je ono krenulo, pogledajte na citiranu adresu. To je povijesni datum.

Opet se slavljeničko-kroničarska (da se ne zaboravi) nota potkrada u nosf kolumni. Valjda zato jer se, htjeli mi to priznati ili ne, svi uvijek iznenadimo da Via Galactica još uvijek izlazi, a ja onda to naše uzbuđenje prenesem na papir i to ne samo da mi prođe kvota.

Stanje u hrvatskom SF-u? To je vruća tema. Moram spomenuti Istrakon, dane Julesa Vernea i cijelu ekipu, da ne kažem scenu, iz zemlje istarske. Ako hoćete posjetiti nestandardnu konvenciju sa mnogim zbivanjima koje u manjim sredinama ljepše izgledaju, odite u Pazin na Istrakon. Nisam bio, ali svi hvale. Kad je, piše na webu http://istrakon.hr koji je isto novi, tako da se još nismo makli od Interneta.

Zanimljivo je recimo, sad mi palo na pamet, da je nosf dobio povelju SFere za doprinos SF-u u Hrvata. Http://nosf.net mu je adresa.

Izašlo je već par kola nove Sferine, pardon Mentorove biblioteke koja objavljuje domaće SF pisce, mahom one poznate iz SFeraKonskih (ha, evo nam novog URL-a - www.sferakon.org ;) zbirki. Neke sam kritike uputio na taj projekt na jednom od spomenutih nemjesta, pa da sad kažem da je u redu što privatno poduzetništvo ide u zajedničke pothvate sa udrugama građana koristeći njihov logo jer tako brže raste naša mala scena. Ionako tu nema neke velike love da bi se sad neko posebno bogatio na generacijama koje su stvarale sferaški fandom bez obzira na precijenjeni tvrdi uvez i otkup po knjižnicama Liepe naše.

Spominju se dvije antologije hrvatskog SF-a, Žiljak-Šakićeva i Milenićeva. Dosta se rasprava vodi koja je bolja a koja politički podobnija. Predmnijevam da će vrijediti pročitati obje pa kritički prosuditi. Općenito, uz spomenute zbirke, u zadnje vrijeme izlazi sve više domaćih SF knjiga, romana. Ne nabrajam zbog zaista vrlo velike vjerojatnosti da nekog ne preskočim. Skoro da ne znam nikog iz fandoma koji nije objavio knjigu. No, još čekamo na hrvatskog Clarkea, tako da je sve u redu.

 


Prethodni tekst