Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #11
Prethodni tekst

Naslovnica Via Galactice br.11


Uwebnik #11


Dragi čitatelji,

ova četiri post-essekonska mjeseca brzo su prošli. Iskreno rečeno, tijekom njih nije se dogodilo tko zna što. EsseKon 2 već polako ulazi u legendu; iako se o tome naveliko i polu-službeno priča, obzirom da je zamolba odavno podnijeta, udruga još nije dobila službene prostorije; sve je nekako na svome mjestu, ljudi se još uvijek sreću u Amadeusu, čeka se ovogodišnji SFeraKon? i to je to, uglavnom.

Ako ste češće dolazili na Via Galacticu, niste mogli ne primijetiti da se Vijesti gotovo uopće više ne obnavljaju. Razlozi za to posve su objektivni, ali niti jedan nije vama zanimljiv, pa ćemo o tome i dalje šutjeti - recimo samo da u dogledno vrijeme nema mogućnosti da se takvo stanje izmijeni. Primijetili smo da riječka Aurora u posljednje vrijeme često osvježava svoje stranice, pa možete i tamo svratiti.

Na sreću, činjenica da neki među nama više nemaju vremena na bacanje nimalo neće utjecati na sam fanzin. Obzirom da je po redu vožnje (svaka tri mjeseca jedan) broj 11 trebao izaći tijekom veljače, vidite da je kašnjenje posve neznatno. Izazvano je poglavito golemim poslom oko totalnog redizajniranja cijelokupnog sajta, o čemu više možete pročitati na Intro stranicama.

Iako u jedanaestici nema velikih svjetskih imena (koja smo nagomilali u essekonsku deseticu), usudimo se reći da broj gotovo nimalo ne zaostaje za prethodnim. Opet je tu mnoštvo originalnih, kvalitetnih i zanimljivih priloga. Našim već poznatim domaćim autorima priružio se i nitko drugi do osobno dahh od Internet Monitora, inače stanovnik Brača i ljubitelj SF-a i fantastike, a grafičko je otkriće broja Goran Šarlija, riječanin, vlasnik privatne tvrtke i majstor računalne grafike. Nažalost čovjek je poznatiji 'vani' no u Hrvatskoj (primjerice, imao je cover SF Weeklyja), a ilustracije su mu redom zrele za naslovnice Future. Bojanee? :-)

Niti stranih nam priloga ne manjka - uz dvije priče, jednu kanadsko-meksičku, a jednu američku, objavljujemo i tri vrlo kvalitetne SF pjesme također američkih autora. Dodajemo i nekoliko interesantnih, uglavnom fantasy ilustracija ženske autorice, Rebecce Kemp. Zapravo, gledajući uopćeno izbor priloga i ilustracija, ovaj nam broj (nenamjerno) pomalo naginje mračnijim temama i horroru.

Naposlijetku, iznimno je dobra vijest da već u ovome trenutku imamo sasvim dovoljno priloga i za cijeli broj 12, ali ćete ipak na njega pričekati do svibnja. U međuvremenu, ugodno vam čitanje i gledanje i vidimo se na SFeraKonu.

urednik

 


Prethodni tekst