Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj (10)
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Prikaz Future br. 123 iz prosinca 2004.

Futura br. 123Konačno jedna uistinu svježa naslovnica. Autor je Slava Fedorov. No, ja još uvijek navijam za pulp naslovnice. Recimo Žiljakove.

Ova Futura je siromašna magazinskim sadržajima - uz ekstremno kratki uvodnik, u Futuru sa stali samo Macanov Bočko (u kojem se, nakon više od 15 godina, pojavljuje Bočica), osvrt Gorana Marinića na "Ja, robot" i gejmerska rubrika Ranka Marinića "I oni su naši".

Budući da su magazinski sadržaji ovaj put izostali, ova Futura obiluje (dobrim) pričama.


Robert Sheckley: Na Zirn nitko ne pazi, palača Jenghik u plamenu, Jon Westerley mrtav

Izvrsna zafrkancija na starinske space opere. Nema smisla prepričavati što je sve Sheckley uspio ugurati na samo pet stranica - ovu priču morati pročitati sami.

Connie Willis: Baš kao davno pr'je

Još otkad sam 1996. u 50. broju Future pročitao "Coppeliusovu trgovinu igračkama", kratku piču Connie Willis u stilu Zone sumraka (ali kvalitetom puno iznad te serije), razveselim se svaki put kad u sadržaju vidim njenu priču. Vjerojatno sam zbog takvih, prevelikih, očekivanja bio nesretan tijekom prvih nekoliko stranica ove novele. Posebno me živcirala činjenica da se radnja razvijala gotovo isto kao u filmu "The Day After Tommorow". No, radnja je brzo krenula svojem tokom, a na površinu je isplivala i fantastična karakterizacija likova i vrlo ugodan Willisičin humor. Najbolja priča u ovom broju Future.

Geoff Ryman: Imaju nemaju

Hm. Nešto mi nedostaje u ovoj priči. Možda to što je ne doživljavam dovoljno spekulativnom? Budućnost kojm se bavi toliko je bliska i moguća da joj - po mom mišljenju - nije mjesto u žanru spekulativne fikcije. Druga stvar koja mi nedostaje su točke A, B i C kojih u radnji nema.

Eric Frank Russel: Jako puno moći

Simpatična priča iz 1953, čiju vrijednost nimalo ne umanjuje predvidljivost.

Maia Pleiades: Dijete besmrtnosti, 2. dio

Uh. Ova novela je glavni krivac za veliko kašnjenje prikaza ovog broja Future. Pokušao sam je čitati u tišini svoje sobe. Pokušao sam s glazbom u pozadini. Pokušao sam ujutro. Pokušao sam popodne. Pokušao sam navečer. Pokušao sam u tramvaju. Pokušao sam na tisuću načina. Ali jedini koji je urodio nekakvim plodom bio je onaj pred spavanje - ne sjećam se kad sam tako lako zaspao, kao nakon dvije stranice Djeteta besmrtnosti. Ne usuđujem se reći da je priča loša - to ne bi bilo fer, jer je nisam pročitao pa nemam pravo davati komentare. Mogu reći samo to da je nešto u toj priči (ili barem u prvih 10 stranica) potpuno nekompatibilno s mojim ukusom i poimanjem književnosti.


Jako dobar broj Future. Čak tri vrlo dobre priče (Sheckley, Willis i Russel) ovu Futuru stavljaju među kvalitetnije u zadnjih nekoliko godina.

 

Bojan