Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mreľne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #15
Prethodni tekst

(c) Tatjana Jambrišak: Warphol


Bruce Holland Rogers

Problem iznesen riječima

Prijevod: Bojan Sudarević

Bruce Holland Rogers je obitnik mnoštva nagrada, među kojima se ističu World Fantasy Award, Bram Stoker Award i dvije Nebule. Bruceova specijalnost su jako, jako kratke priče (poput ove) koje često (poput ove) nisu SF, ali (poput ove) imaju duh SF-a. Ako želite tri puta mjesečno e-mailom primati njegove priče, pretplatite se za samo 5€ godišnje na adresi www.shortshortshort.com.


Stan je od svog doma u Torontu putovao 29,3 kilometara do doma svog prijatelja u Mississaugi. Prije ulaska u auto Stan je na lice stavio zaštitnu masku kakvu tijekom operacija nose kirurzi, kožne rukavice i sunčane naočale.

Stan nosi masku jer ga brine SARS, bolest čija je smrtnost između sedam i petnaest posto. Zabrinut je i zbog Ebole, čija je smrtnost oko 90%. Dva skoro oporavljena pacijenta zaražena SARS-om nalaze se u bolnici u Torontu, udaljenoj 47,2 kilometra od sadašnje Stanove lokacije. Najbliža osoba zaražena Ebolom je u Africi, i od Stana je udaljena 12580 kilometara.

Stana ne brine gospođa Imelda Foster, koja trenutačno čisti stan. Da Stan poznaje gospođu Foster, cijenio bi njezinu skolonost kloru kao dezinfekcijskom sredstvu. Vid gospođe Foster više nije kakav je nekad bio, što ona nadoknađuje tako što prijeko svakog komadića površine prijeđe više puta.

Stan nosi rulavice jer je zabrinut zbog opasnosti od paukovog ugriza. Jedini otrovni pauk u Ontariju je Sjeverna udovica, Latrodectus variolus, čiji otrov je petnaest puta otrovniji od otrova čegrtuše. Iako pauk pri ugrizu ispušta mnogo manje otrova od zmije, blizu 1% ugriza Latrodectus variolus je smrtonosno. Smrtni slučajevi su najčešće djeca ili vrlo bolesne osobe. Stan ima trideset i sedam godina i dobrog je zdravlja. Ipak, nikad ne gura ruke na mjesta koja ne vidi i, za svaki slučaj, nosi rukavice.

Stana ne brine Tanya Scott, djevojčica stara četiri godine koja živi u stanu kojeg čisti gospođa Imelda Foster. Da Stan poznaje Tanyu, cijenio bi temeljitost kojom gospođa Foster usisava cijeli stan, pa čak i balkon. U tom stanu ne živi niti jedan pauk.

Stan nosi sunčane naočale. Očekuje se da će sunce mirno isijavati još 5 milijardi godina, ali će se snaga svjetlosti u tom razdoblju udvostručiti do snage koju Stan smatra uznemirujućom.

Stana ne brine stakleni labud, težak 457 grama. Tanya Scott je labuda jučer premjestila sa stolića u dnevnoj sobi na rub balkona, tako da kroz njega može gledati sunce. Labuda je Tanya ostavila na balkonu. Gospođa Foster ne vidi labuda dok usisava balkon. Ona usisavačem gurne labuda preko ruba balkona.

U trenutku u kojem labud počinje svoj pad, Stan se nalazi 38 metara od točke koja je točno ispod padajućeg labuda. Kreće se prema toj točki hodom brzine 3,2 km/h. Padajući predmet ubrzava brzinom 10 m/s2. Rub balkona je 112 metara iznad pločnika.

Pitanje: brine li se Stan oko pravih stvari?

 


Prethodni tekst