Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #11
Prethodni tekst

Frank Kelly Freas


Frank Kelly Freas

Tatjana Ivegeš


F. K. Freas (27. kolovoz 1922, Hornell, New York) posve je sigurno jedan od rijetkih ljudi koje nikako niste mogli zaobići u svijetu ilustracije jer se tim poslom bavi više od četrdeset godina i to vrlo uspješno.

Pionir SF ilustracije svoj je prvi rad objavio sa 28 godina kada je nacrtao naslovnicu za SF časopis "Weird Tales". Od tada je izradio na stotine naslovnica za različite časopise i knjige poznatih autora kao npr. R. Heinleina, D. R. Koontza, A. C. Clarkea, P. Andersona, I. Asimova, U. K. Leguin, F. Pohla, A. E. Van Vogta za čijom slavom ni sam nimalo ne zaostaje.

Prije nego je pokušao sa umjetnošću bavio se mnoštvom različitih poslova kao što su inžinjerija i medicina što mu je poslije prilično pomoglo u žanrovskom određenju ilustracija koje radi. Njegov se talenat pokazao prilično raznovrsnim: između ostalog posvetio se fotografiji, TV reklamama, slikao religiozne slike za red Sv. Franje, te za Alfreda E. Neumanna za časopis "MAD" izrađivao naslovnice od 1955. do 1962. godine. Izradio je čak i omot za najprodavaniji album grupe Queen "News of the World" iz 1977.,a za vrijeme drugog svjetskog rata na američkim bombarderima crtao je dugonoge ljepotice.

Jedan od njegovih najspektakularnijih radova svakako je bio značka /bedž/ za prvi NASA-in Skylab projekt i niz postera za propagiranje američkog svemirskog programa. Ti plakati sada su izloženi u Smitsonian Museumu i Washingtonu.

Nagradu Hugo za najboljeg profesionalnog umjetnika osvojio je više nego itko prije njega - više od deset puta.Uz to, osvojio je i mnoštvo drugih ali ne manje vrijednih nagrada, te bio predsjednik udruge ASFA od 1982-1983. godine.

Frank Kelly Freas: EarthcallFreas trenutačno radi na 3D projektu svoga starog rada "Green Hills of Earth" (omot snimljene priče R. Heinleina koju je čitao Leonard Nemoy - Spock!) gdje će okolina udaljena od Zemlje na kojoj stoji ratnik biti urađena u akrilu tako da izgleda kao da ratnik čezne za zaleđenim planinama Zemlje gledajući prema njima.

I iako njegove ilustracije bez obzira na starost odišu svježinom i suvremenošću sam je Freas rekao: "We get too soon old and too late smart" - prerano ostarimo a prekasno postanemo mudri...

 


Prethodni tekst