Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Via Galactica #11
Prethodni tekst

Dragan Ranđelović: Police


Žarko Milenić

Dvije SF minijature

Žarko se u međuvremenu preselio u Rijeku, k dečkima iz Aurore, a bio je i ostao naš najplodniji autor. Istovremno je bio i SF-fan i pisao je u vrijeme dok su mnnogi od nas bili još... mali.


Žena

Kako su dani prolazili Glavonja je bivao sve više neraspoloženiji (!) i sumnjičaviji (?). Razlog svemu tome bio je Mesnati - njegov tvorac.

- Oči su ti otvorene, obamro si - primijetio (?) je Glavonja na Mesnatom. - Da ti se nije nešto unutar pokvarilo?

- Gluposti... - promrmljao je Mesnati. - Ti ne razumiješ...

Ipak Glavonjina nastojanja nisu ostajala bez rezultata. Uspjelo mu je od Mesnatog izmamiti tu neobičnu riječ - žena.

- Je li žena mesnata kao ti? Mesnati je šutio. - Reci mi.

- Da.

- Sasvim?

- Ne.

- Ona ti nešto znači?

- Možda.

- Nemoguće da vas još ima. Izumrli ste... Ako ne računamo - tebe!... A tko zna. Možda na Zemlji ima još preživjelih mesnatih?... Zar vam je još jedan rat trebao?... Možda ih je još ostalo u atomskim skloništima poput ovog koji si ti konstruirao!

- Što se to s tobom događa? - sad je Mesnati postao ljubopitljiv. - Objasni mi to!

- A što se s tobom događa?... Što se čudiš. Stvorio si me na svoju sliku i priliku. Mesnati nije znao što da kaže. - Godinama si me učio o drveću, pticama, oblacima... - reče Glavonja. - O ženi nikad. Zašto? Mesnati ne odgovori.

Slijedećeg dana Mesnati je ostao zaključan u svojoj sobi. "Što li tamo radi?" - pitao se (?!) Glavonja. Radoznalost (neočekivana pojava!) prevlada u njemu. Silom je ušao u sobu Mesnatog.

- Kako se usuđuješ, trupino željezna?! - neodjeven Mesnati se diže s kreveta. U ruci je držao neku knjigu. -Izlazi van!

- Daj mi to! - Glavonja mu ote knjigu. Bila je prepuna bića koliko sličnih toliko i različitih od Mesnatog. Glavonji su se sviđala mada ni sam nije znao zašto.

- Vraćaj mi to! - Glavonja se nije obazirao ma povike Mesnatog niti je osjećao njegove neškodljive udarce.

- Što će ti to?!

- Je li ovo žena?

- Pa što ako jest! Otkud tebe, metalno čudovište, da to interesira?! Glavonja se uvrijedio (kako se to njemu moglo dogoditi?!). Snažno je gurnuo Mesnatog i ovaj lupi glavom o zid.

Čovjek (unutra) - stroj (vani) s knjigom u ruci pođe tražiti ženu. (1978)


Otvoriše se nebesa

Dragan Ranđelović: PopravakProdoran zvuk razlegao se dolinom! Plameno nebo se porađalo! Božanske kočije su se lagano spuštale na ogromni osunčani plato.

Odbor za doček su činila njih dvojica, odjeveni u blagdanske odore, očiju uprtih u tirkiznu kuglu koja se upravo spajala s tlom. Potrčali su s krvavim bakljama u rukama, psalimima na usnama i smaragdnim cvjetovima na grudima.

Vrata na kočijama se polagano otvoriše. Njih dvojica klekoše pred izašlim bogom. (Zar samo jedan? Kog vraga nosi taj idiotski metalni oklop?!) Iznenada baciše se bogu u noge i ovaj lupi glavom o tlo. Jedan dograbi već pripremljenu toljagu i njome tresnu glavu božju. Iz nje izletješe - vijci! Oni najednom pobjesniše. Šutali su nogama mrsku trupinu. Ali to je samo njima moglo naškoditi. Tko je to mogao pretpostaviti!

Nakon svega toga legli su na zemlju i plakali od muke i - gladi. Zaboravili su odnijeti gvožđuriju u Kosturnicu bogova.

Jadni bogožderi! (1978)

 


Prethodni tekst