Posjetite SETI.hr

Arecibo radio-teleskop Dakle, moramo priznati da davno nismo vidjeli ovako informativne, zanimljive i dobro organizirane stranice na hrvatskom jeziku. SETI - Search For ExtraTerrestrial Intelligence, ili naški Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom sasvim je ozbiljna tema i predmet mnogih istraživanja u cijelome svijetu, osobito u posljednjih 30 godina, naravno uključujući tu i notornu NASA-u. Posjetite SETI.hr! Na ovim stranicama pronaći ćete veliku količinu fino predstavljenih i detaljnih kronoloških i faktografskih podataka vezanih za sam pojam SETI, sve dosadašnje SETI projekte i organizacije koje se njome bave, poznati Arecibo opservatorij, a i mnogo drugih obavijesti i linkova vezanih za potragu za razumnim izvanzemaljskim životom. Još jednom, sve pohvale autoru na trudu i učinku. Ne gubite vrijeme - SETI.hr vas očekuje! (15.06.1998.)

 

Američke zračne snage testiraju lasere

Ovo treba ukrcati u avion... Stariji će se posjetitelji sjetiti kako je jedna najvećih poteškoća američkog vojnog programa (začetog još od negdašnjeg predsjednika Ronalda Reagana) od milja nazvanog Star Wars, bila nemogućnost spriječavanja velikog rasipanja ispaljenih laserskih zraka u atmosferi našeg planeta, koje su tako na velikim udaljenostima postajale prilično neučinkovite. Ispravak - bila je poteškoća, više nije. Početkom ovog mjeseca američka avijacija započela je testiranje zračnih lasera smještenih na preuređene Boeinge 747, a projekcije govore da do 2007. godine namjeravaju sagraditi cijelu flotilu takvih letjelica. O svemu tome možete doznati ovdje, još malo više ovdje, a razjašnjenje osnovnih pojmova i principa rada lasera možete naći ovdje. (15.06.1998.)

 

Nove Zvjezdane staze

Star Trek IX: Insurrection Evo smo doznali da se na jesen ove godine sprema u kina novi cjelovečernji Star Trek film, deveti po redu, nazvan "Star Trek IX: Insurrection". To je treći film s likovima iz "The Next Generation" serije, dakle opet ćemo u akciji gledati ekipu zapovjednika Picarda. Uz to što i glumi, redateljski posao obavlja Jonathan Frakes. (15.06.1998.)

 

Nastavak Čarobnjaka vjetrova

Wolves of the Gods Sa zadovoljstvom javljamo kako je knjiga američkoga pisca Allana Colea "Čarobnjak vjetrova", čiji ste ekskluzivni prijevod prvoga poglavlja mogli pročitati u prošlome broju "Via Galactice", dobila i svoj nastavak - "Wolves of the Gods", inače predstavljen kao druga knjiga u budućoj fantasy trilogiji. Iscrpan prikaz ovog djela možete pročitati ovdje. I ne, zasad ne namjeravamo prevoditi prvo poglavlje... :-). (15.06.1998.)

 

Via Galactica 8 i EsseKon 2!

EsseKon '98! Štovani posjetitelji, osmi po redu, treći na mreži broj Via Galactice ugledao je svjetlo cyberspacea! I to sadržajno prilično drugačiji od svih dosadašnjih... ali prije no što zadovoljite svoju znatiželju skrećemo vam pozornost na potpuno nove stranice Via Galactica broj 8! posvećene našoj godišnjoj klupskoj konvenciji, EsseKonu, za čiju drugu inkarnaciju :-) su pripreme uvelike u tijeku, i o kojoj ćete moći još mnogo pročitati ovdje, ali i u Futuri (a možda i drugdje). Želimo vam ugodno i zanimljivo surfanje! (04.06.1998.)

 

Prva slika jednog planeta izvan Sunčevog sustava..?

Planet, ili..? Poznati Hubble teleskop neki je dan snimio slike koje su one čudne ljude u bijelim kutama navele da izjave kako gledaju prvu fotografiju jednog planeta izvan Sunčevog sustava u povijesti. Dosad ih je, kažu, osam primijećeno po izračunima gravitacijskih poremećaja, ali niti jedan još nije snimljen. Ovaj je navodno nekih 2-3 puta veći od Jupitera, a zapravo je zapažen kako izlijeće (izbačen gravitacijom?) iz jednog upravo formirajućeg binarnog sustava u zviježđu Bika. Ali, drugi isto tako poznati i priznati bijelokuti čudaci skeptično odvraćaju kako je još prerano za smione zaključke... (03.06.1998.)

 

Vijesti iz druge polovice svibnja 1998.

Vijesti iz prve polovice svibnja 1998.

Vijesti iz travnja 1998.

Vijesti iz ožujka 1998.

Vijesti iz veljače 1998.

Vijesti iz druge polovice siječnja 1998.

Vijesti iz prve polovice siječnja 1998.

Vijesti iz druge polovice prosinca 1997.

Vijesti iz prve polovice prosinca 1997.

Vijesti iz studenog 1997.