Prikaz nove "Future" - broj 64

Kako početi?
Pa, od naslovnice - u impresumu piše da je ova uradak Roberta Drozda, ali ja bih se zakleo da je to još jedan od proizvoda s trake Bakal studija… ma, 100% Bakal studio. Kako znam? Pogledajte naslovnice broja 56 i dvobroja 57/58. Ne kažem da su loše, urađene su posve korektno i na visokoj razini računalnih grafika kakve možete vidjeti ponegdje na mreži. Imaju samo jedan nedostatak - posve su iste. Još gore, to jedna ista scena iz različitih perspektiva. Bojanee… neš’ dobit’ SFeru za ilustraciju :-)
U kao i uvijek svježoj i zanimljivoj Uvodnici, osim uobičajenih uredničkih muka s tiskanjem, pretplatom i mladim piscima,

Futura broj 64

Mihaela objavljuje poziv svim čitateljima koji imaju dovoljno vremena, znanja i želje da za Futuru pišu stalne kolumne o temama vezanim za SF i/ili znanost, neka joj se jave. Posebice bi je radovao kakv fizičar ili astronom, kadar da svoje literarno-novinarske aspiracije uobliči rečenicama kakve bismo razumjeli i mi smrtnici što ne nosimo bijele kute na poslu i ne mrmljamo jednadžbe u snu. I nas bi radovao, možda samo malo više da je astronomica, kao ona iz "Contacta" :-)
Goran Bošnjak piše o filmu, ovaj put najviše o Kostnerovom/Brinovom “Poštaru”, kako izgleda potpunom financijskom fijasku u Ameriji. Teško je bilo što reći (osim da je Brinov roman genijalan), dok ne vidimo film.

A sad priče: krasan višestruk izbor, čak osam komada. Budete li štedljivi, potrajat će vam do slijedećeg broja …


George Alec Effinger: SCHRODINGEROVO MAČE

Iako bih možda bio nešto sretniji s “mačićem” u naslovu ove dobitnice Hugoa za 1989. u kategoriji novelete, to ja samo malo zanovijetam. Naći ćete ovdje i Einsteina i Heisenberga, kvantnu fiziku i islamsku mistiku. Prava poslastica za ljubitelje tzv. ‘tvrdog’, znanstveno dobro potkovanog SF-a.

Sonia Orin Lyris: PLAĆANJE DUGOVA

Neobična i pomalo uznemirujuća, odlično napisana priča sa svemirsko-metafizičkim konotacijama, prošle godine objavljena u Asimov’s - u. Tjera vas da se nakon čitanja zamislite nad uobičajenim predstavama nekih utjelovljenja zla, a i nekim poslovicama…

Roger Zelazny: STROJ U CENTRU HEARTSPRING

Što reći, osim da Uvodničina fasciniranost nažalost blagopokojnim besmrtnikom postaje potpuno jasna svakome nakon čitanja neke od njegovih prekrasnih priča - kao ove, primjerice… inače, prvi put objavljene u starom “Siriusu”, pod naslovom “Stroj u centru za srčane bolesti”. (Tek da se zna.) Milina.

Saša Škerla: O ČAŠAMA I ZRCALIMA

Hmm… prvo se spotakoh na pomalo nespretan izbor imena glavnog lika, a zatim me zapahnuo intenzivan miris… šnof-šnjof? Heinlein? Rani Clarke/Asimov radovi? I kad već pomislih da sam još jednom osuđen na poredbenu komparaciju uporednih svemira paralelnih autora, bum! Opali me završnica. I to takva radi koje vam ne bude žao što ste odvojili vrijeme na čitanje, naprotiv. Fino. Imam osjećaj da će nam Saša još toga ponuditi u budućnosti, i jedva čekam.

Brian W. Aldiss: OSAM

Jedna od novijih priča (1991.) starog majstora SF-a, kojeg se ja, unatoč prijeratnoj frci oko “Prašume”, gomili drugih priča i “Helliconiji”, još uvijek najradije prisjetim po “Parasites of Passion”, strahobalnoj :-) priči objavljenoj u jednom od starih “Siriusa”. Naziv ove priče nema nikakve veze s brojkom, već je kratica za Oslobođen Sve Akumulirane Memorije - a ‘oslobođen’ možete zamijeniti i s ‘okraden’…

Pat Cadigan: IMENOVANJE

Jedina fantasy priča u ovoj Futuri, od onih modernije i pretencioznije vrste, relativno rečeno. Ne mogu se ovdje ne sjetiti jedne stare priče jedne druge dame, Ursule LeGuin, zvane “Pravilo o imenima” (ujedno i jedine fantasy priče ikad objavljene u “Siriusu”, koliko znam), gdje su moći znanja nečijeg ‘pravog’ imena mnogo, hmm, bazičnije opisane. Bilo kako bilo, umirem od smijeha kad se sjetim da sam Pat, prije desetak godina, u silnoj gužvi koju su tada stvarali cyberpunkeri, držao muškarcem.

Darko Macan: RIZICI ZVANJA

Slično kao što Uvodnica kaže u svome kratkom predslovu, Darko nam je napisao simpatičnu i zabavnu pričicu o višestrukom tajnom agentu u cyberpunk budućnosti, naglo ugroženom srazom kondicioniranih osobnih lojalnosti u enormno naraslim regionalističkim tendencijama. Hihihi. Mene osobno samo malo smeta posljednja rečenica, koja nekako naprasno uozbiljuje ovu inače dobroćudnu parodiju.

Treba još reći da je autor nedavno nagrađen “Grigorom Vitezom” za knjigu “Knjige lažu”. Čestitamo!


Eh, da - možda očekujete savjet, da li kupiti ovaj broj? Nešto morate znati od početka. Iako ću u ovim kratkim prikazima  nastojati biti što objektivniji (u skladu sa svojim čitateljskim ukusom i afinitetima), odmah ću reći da ovdje nikada nećete naići na ukupnu negativnu kritiku Future. Vjerojatno je jasno zašto - prvo, jer je u ovom trenutku, u odnosu na svoju materijalnu i kadrovsku situaciju, Futura na posve zadovoljavajućoj razini kvalitete, ili čak i bolja. A drugo, jer je zasad jedina u Hrvatskoj, i ne smijemo dozvoliti da nestane.

Zato, nemojte ga samo kupiti. Poslušajte Mihaelu i pretplatite se!

 

Kruno.