Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj (10)
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Sir Arthur se raspisao

Sir Arthur C. Clarke Sir Arthur C. Clarke, inače stalno nastanjen na Sri Lanki, je svojim zabrinutim fanovima napisao dva pisma, koja možete pročitati na web stranicama Zaklade Arthura C. Clarkea. Ovime je još jednom potvrđen postulat koji kaže: "SF pisci - izuzev Arthura C. Clarkea, Stanislawa Lema i Jacka Williamsona - su smrtna ljudska bića". (30.12.2004.)

 
Preuspješni Amazing Stories

Amazing Stories br. 608 Poslije pola godine (i šest brojeva) novog života, Amazing Stories privremeno prestaje izlaziti nakon broja 608. Jeff Berkwits, glavni i odgovorni urednik, ovako objašnjava taj potez: "(...) magazine has been, and I don't know how else to say it, unexpectedly successful, and there have been some other opportunities that have come up that the publisher is exploring that would allow us to potentially expand and improve upon the magazine. So rather than move ahead at this point, the publisher has opted to go into what will hopefully be a very brief hiatus and move ahead from there". Eto, Amazing Stories više nije samo prvi SF časopis, nego i prvi časopis koji prestaje izlaziti zato što je... ahm... previše uspješan. (27.12.2004.)

 
Istarski pršut

Istarski pršut Podsjećamo vas da natječaj Istrakona 2005. za kratku SF&F priču traje do 15. siječnja 2005, i da se ove godine zaista isplati napisati i poslati priču, jer je jedna od nagrada - ona za priču koja najbolje obradi neku istarsku temu - cijeli istarski pršut!!!  (12.12.2004.)

 
SF krstarenje

SF krstarenje Dell Magazines, izdavač dva najkvalitetnija SF časopisa - Asimov'sa i Analoga - potaknut značajnim padom njihove naklade odlučio je promoviranju svojih časopisa pristupiti na kreativan (i pomalo bizaran) način. Ako želite krstariti Karibima zajedno s Gardenom Dozoisem, Connie Willis, James Patrick Kellyem... i još nekim značajnim imenima današnjeg SF-a, posjetite službeni website 1. SF krstarenja. Cijena? Prava sitnica.... (05.12.2004.)

 
Sedmi rođendan Via Galactice

.com Vjerojatno ste primjetili da već nekoliko mjeseci Via Galacticu možete vidjeti/čitati, osim na službenoj ViaGalactica.tk, i na novoj - ViaGalactica.com - adresi. No, čekali smo 27. studeni - svoj rođendan, za službenu objavu te lijepe vijesti. (27.11.2004.)

 
Prvi trailer Epizode III

Star Wars - Episode III Lucasfilms je objavio službeni trailer Epizode III. Dostupne su dvije verzije: bolja (480x206, 8,57 mb) i lošija (380x127, 4,86 mb). (09.11.2004.)

 
Aurora Awards 2004

Aurora Awards Dodijeljene su kanadske nagrade Aurora. Ovogodišnji dobitnici su Robert Charles Wilson za roman na engleskom "Blind Lake", Alain Bergeron za roman na francuskom "Phaos", Douglas Smith za pripovjetku na engleskom "Scream Angel", Elisabeth Vonarburg za pripovjetku na francuskom "La Course de Kathryn"... Ovdje je popis dobitnika u svim kategorijama. (04.11.2004.)

 
Alien vs. Predator, Freddy vs. Jason...

George BushJohn Kerry... Bush vs. Kerry.
Četiri sata prije početka američkih predsjedničkih izbora, donosimo vam link na debatu između Busha i Kerrya u kojoj možete saznati što predsjednički kandidati misle o... he-he...  odnosu SF-a i manistreama, utjecaju J.R.R. Tolkiena na fantasy, znanosti u SF-u, i drugim problemima današnjeg SF-a. (02.11.2004.)

 
World Fantasy Awards 2004

World Fantasy Convention Jučer su na Svjetskoj fantasy konvenciji, ove godine održanoj u Tempeu u američkoj saveznoj državi Arizona, dodijeljene Svjetske fantasy nagrade. Dobitnici su: Jo Walton za roman "Tooth and Claw", Greer Gilman za novelu "A Crowd of Bone", Bruce Holland Rogers za pripovjetku "Don Ysidro", Donato Giancola i Jason Van Hollander za najboljeg umjetnika, Stephen King i Gahan Wilson za životno djelo... Ovdje je popis dobitnika u svim kategorijama. (01.11.2004.)

 
Brazilci izveli prvo uspješno lansiranje

Brazilska VSV-30 raketa Nakon što je prošle godine na Brazilskom raketodromu Alcantara eksplodirala prva VSV-30 raketa, i tom prilikom ubila 21 osobu (uključujući i ključne stručnjake Brazilske svemirske agencije) činilo se da Brazilci još dugo neće doseći svemir. No, pri drugom, manje ambicioznom pokušaju bili su uspješniji - nova raketa je dosegla visinu 250 km. Dosad smo gledali američke astronaute kako na Mjesecu igraju golf i baseball. Možda ćemo uskoro gledati nogomet. (01.11.2004.)

 
Hobbiti u Indoneziji?

Hobbit? Paleoantropolozi s australskog Sveučilišta "New England" u Indoneziji su otkrili kosture nove vrste hominida - registrirane pod nazivom Homo floresiensis - visoke oko 90 cm. Najmlađi kosturi su stari oko 18 tisuća godina, a najstariji oko 70 godina, ali se vjeruje da je Homo floresiensis živio već prije 700 tisuća godina! Nekim znanstvenicima iz ekipe koja je pronašla kosture odmah je na pamet pala moguća veza Homo floresiensisa s legendama o patuljcima. Na web-stranicama časopisa Nature, koji je prvi objavio otkriće, možete pronaći članak i posebnu stranicu o Homo floresiensisu. (31.10.2004.)

 
Essekon 2004.

Essekon 2004. Ovogodišnji Essekon, osječka konvencija znanstvene fantastike, fantazije i društvenih igara, održati će se od 5. do 7. studenog, u vrtu osječkog hotela "Royal" u Kapucinskoj ulici. Detalje o programu i gostima potražite na forumu GAIA-e. (29.10.2004.)

 
Cassinijeve snimke Titana

Titan Sonda Cassini-Huygens, zajednički projekt američke, europske i talijanske svemirske agencije, poslala je prve slike Titana, nakon što se tom najvećem Saturnovom satelitu približila na oko 1200 kilometara i gotovo dotaknula rubove njegove atmosfere brzinom od 21800 km/h. U siječnju 2005. mini-sonda Huygens sletjet će na Titan. Ovdje možete vidjeti svježe snimke Titana. (28.10.2004.)

 
ROTK EE trailer

Vještac-kralj maše mačurinom... Da, znamo da o Jacksonovoj trilogiji, Tolkienu i "Gospodaru prstenova" danas živka i zadnji neupućeni vrapčić na grani, ali vjerujte, to nekada nije bilo baš tako. Knjige su, istina, uvijek bile prilično popularne, a postojao je i simpatični crtić, ali mi koji smo ih čitali, gledali i voljeli još tamo negdje od sredine 80-tih, prilično smo znoja morali proliti u međuvremenu, opirući se partijskim komitetima SF čistunaca koji su nas nemilosrdno trpali među ljubitelje dječje književnosti, ili još gore, među reakcionare, ...al' i mi čarobnjaka za utrku imamo! :-)kontrarevolucionare i natražnjake :-) A vidi nas sad. Dobro, Blade Runner je još uvijek guba i najnaj, to nitko ozbiljan nikad nije ni sporio, al' kad P. K. Dicku na teško intoksiciranu pamet nije palo pisati nastavke :-) I dok svi skupa čekamo prosinac i cijelih 50 minuta produženu inačicu "Povratka kralja", ovdje možete skinuti njegov prvi trailer (9,5 Mb QT) (K.). (24.10.2004.)

 
Dajem časnu riječ da ću...

Science Fiction and Fantasy Writers of AmericaAmerička udruga pisaca SF-a, SFWA, je usvojila Code of Professional Conduct, dokument koji u deset pravila određuje norme etičnog ponašanja koje bi članovi SFWA trebali slijediti. Pitamo se kako bi među našim "domaćim" (ne samo SF) piscima bio prihvaćen takav dokument. (22.10.2004.)

 
Novi Supermen

Supermen Nekoliko dana nakon smrti Christophera Reeva, Warner Brothers je objavio ime glumca koji će u 5. filmu o Supermenu glumiti ulogu Supermena/Clarka Kenta. Njegovo ime je (TA-DAAAM) BrandonBrandon James Routh - novi Supermen James Routh. Nikad čuli? Vjerojatno zato što je svoje dosadašnje uloge ostvario u serijama One Life to Live, Gilmore Girls, Will & Grace i Cold Case. Iskreno se nadamo da Supermen V. neće završiti kao potpuna katastrofa. (21.10.2004.)

 
Futura 122

Futura 122 Davne 1999. Via Galactica je objavljivala kratke prikaze novih brojeva Future. Objavljeni su osvrti na brojeve 64, 65, 66, 67 i 68.  
No, možda ste primjetili (a možda i niste) da je nedavno izašao novi broj Future. Tom prilikom obnavljamo praksu iz '99... donosimo kratki prikaz broja 122.
(18.10.2004.)

 
Interzone i Amazing Stories oživjeli

Interzone 194Amazing Stories 603 Interzone, već više od 20 godina najbolji britanski SF časopis, ponovo je pokrenut nakon godinu dana neizlaženja, od sada u izdanju TTA Press. Obistinila se i najava oživljavanja Amazing Storiesa, najstarijeg SF časopisa na svijetu. Sličice lijevo i desno su linkovi na prve brojeve nakon oživljavanja. (11.10.2004.)

 
SpaceShipOne osvojio X-prize

SpaceShipOne Kriterij za osvajanje X-prize bio je dva puta u 14 dana, letjelicom sposobnom ponijeti 3 osobe visine 188 cm i težine 90 kg, postići visinu 100 km. SpaceShipOne je u svom drugom letu, 4. listopada, postigao visinu 112 km i tako osvojio 10 milijuna $. Više o ovom povijesnom događaju možete saznati na web stranicama X-prize projekta i tvrtke Scaled Composites, konstruktora SpaceShipOnea. (04.10.2004.)

 
Noina Arka na Mjesecu

Mjesec SMART-1 je prva ESA-ina letjelica poslana u Mjesečevu orbitu. Njezin zadatak je testiranje tehnologija potrebnih za buduće ESA-ine misije na Mjesec. Bernard Foing, ESA-in prvi čovjek za Mjesec, kaže da će ESA na Mjesecu izgraditi europsku koloniju, a jedna od funkcija te kolonije biti će i DNA knjižnica - zapis DNA svake poznate vrste - pomoću koje bi, u slučaju velike katastrofe na Zemlji, trebalo biti moguće obnoviti život. (27.09.2004.)

 
Deutsche Welle

Deutsche Welle Njemačka međunarodna medijska kuća Deutsche Welle, koja emitira televizijski program na 3 jezika i radijski na 29, odnedavno je svoj web-portal učinila dostupnim na još jednom, 31. jeziku - klingonskom. Ako ne vjerujete, uvjerite se. (20.09.2004.)

 
Promjene u originalnoj SW trilogiji

Star Wars Nakon što su 1997. u kinima prikazane nove verzije epizoda 4, 5 i 6 (kasnije izdane i na DVD-u) u kojima su poboljšani specijalni efekti, ali i učinjene neke promjene u radnji, Lucasfilm će 21. rujna ove godine na tržište pustiti novo DVD izdanje originalne trilogije, s nekim novim izmjenama. Nove izmjene obuhvaćaju ponovne izmjene istih onih detalja u radnji koji su promijenjeni 1997, i neke sasvim izmjene koje u čvršću cjelinu povezuju "staru" i "novu" trilogiju. Ovdje saznajte više o novim izmjenama. (13.09.2004.)

 
And the Hugo goes to...

Hugo Nakon podužeg ljetnog zatišja, evo nekoliko zanimljivih SF vijesti. Na ovogodišnjem, 62. po redu, Worldconu (ove godine je to, po 4. put, Bostonski Noreascon) proglašeni su dobitnici nagrade Hugo. Dobitnici u najzanimljivijim kategorijama su: Lois McMaster Bujold za roman Palladin of Souls, Vernor Vinge za novelu The Cookie Monster, Michael Swanick za pripovjetku Legions in Time, Neil Gaiman za kratku priču A Study in Emerald, Gardner Dozois kao najbolji profesionalni urednik (Asimov's), a nagradu za najbolji film Lord of the Rings: Return of the King... Na stranicama Locusa možete vidjeti popis nagrađenih u svim kategorijama. 
Dodijeljene su i Retro-Hugo nagrade za djela objavljena u 1953. (tad se Hugo još nije dodjeljivao). Dobitnici su Ray Bradbury za roman Fahrenheit 451, James Blish za novelu A Case of Conscience i pripovjetku Earthman, Come Home, Arthur C. Clarke za kratku priču The Nine Billion Names of God, John W. Campbell Jr. kao najbolji profesionalni urednik (Astounding, današnji Analog)...
I, za kraj, vijest da je glasovanjem Japan izabran za domaćina Worldcona 2007.  (06.09.2004.)

 
Sibirska eksplozija... još jednom

Komad svemirskog broda? Daa... Mda. Usred sezone kiselih krastavaca, nekoliko dana nakon vijesti da su se stanoviti ruski znanstvenici dosjetili jadu i otkrili da je 30. lipnja 1908. u Tungusku tresnuo izvanzemaljski svemirski brod, i mi vam za početak donosimo jedan domaći člančić na tu temu, a potom se možete podsjetiti što se o tome pisalo recimo 1999. ili 2001. godine. Na kraju, pogledajte stranicu posvećenu tome događaju, s prilično zanimljivih podataka, a zatim još jednu. Eh, što čini ljeto... (K.) (14.08.2004.)

 
Campbellova i Sturgeonova nagrada

M+Jack McDewitt: Omega Proglašeni su dobitnici dvaju velikih SF nagrada - dobitnik Campbellove memorijalne nagrade za najbolji roman u 2003. je Jack McDewitt za roman Omega, a dobitnica Sturgeonove memorijalne nagrade za najbolju pripovjetku u 2003. je Kage Baker za pripovjetku The Empress of Mars. Istom prilikom, u Hall of Fame su primljena četiri nova člana: Mary Shelley, E.E. Smith, Brian Aldiss i Harry Harrison. (11.07.2004.)

 
Hubble: 100 novih planeta

HUbble Dragi posjetitelji, prije negoli vas naš vrijedni novi urednik Via Galactice obraduje s nekoliko upravo svemirski odličnih novih vijesti, vezanih za naše stranice i naš fanzin, zanimat će vas da je i poznati svemirski teleskop Hubble tijekom ove godine bio marljiv i otkrio 100 novih planeta oko različitih zvijezda uzduž i poprijeko via naše galactice... :-) (K.) (04.07.2004.)

 
Locus Awards 2004

Locus Awards 2004. Čitatelji časopisa Locus od 1971. istoimenom nagradom nagrađuju najbolja SF ostvarenja u prošloj godini. Mnogi nagradu Locus smatraju objektivnijom od nagrada Hugo i Nebula, budući da je broj glasača kod Locusa obično veći od zbroja glasača kod tih, inače najcjenjenijih, nagrada. Popis ovogodišnjih dobitnika možete pronaći ovdje, a više o samoj nagradi ovdje. (02.07.2004.)

 
SFerini natječaji za 2005. i 2006.

SFerine godišnje zbirke hrvatskog SF-aSFera, povodom godišnjih zbirki hrvatskog SF-a za 2005. i 2006, raspisuje natječaje za domaće neobjavljene pripovjetke. Uvjeti su, za 2005, da pripovjetka bude iz nekog od žanrova spekulativne fikcije i da bude dužine najmanje 10 kartica. Rok za slanje je 12. prosinca 2004, a izabrane najbolje pripovjetke će izaći u zbirci povodom SFeraKona 2005. Uvjeti za 2006. su da pripovjetka bude iz žanra nadnaravnog horrora i da bude dužine najmanje 10 kartica. Rok za slanje je 12. prosinca 2005, a izabrane najbolje pripovjetke će izaći u zbirci povodom SFeraKona 2006. Pripovjetke i svoje podatke šaljite Darku Vrbanu (ili, za one koji još rade na pisaćoj mašini, na adresu: Darko Vrban (za zbirku), Siget 20 d, 10020 Zagreb). (01.07.2004.)

 

Stare vijesti:

VII. - XII. m. 2004.

I. - VI. m. 2004.

Godina 2003.

Godina 2002.

Godina 2001.

Godina 2000.

Godina 1999.

Godina 1998.

Godina 1997.



(Pozor: na stranicama starih vijesti prije 1999. godine, kao i na stranicama starih brojeva, do broja 9, ostao je stari izgled.)