Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj (10)
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Bruce Sterling u Hrvatskoj!

Bruce SterlingBruce Sterling, jedan od očeva Cyberpunka, trenutno je u Hrvatskoj. Posjetite Sterlingov blog ako nam ne vjerujete. Desno je njegova slika, pa ako ga sretnete, pozdravite ga, ulovite potpis u knjigu i intervjuirajte ga za Via Galacticu. (26.06.2004.)

 
Zaslužuje li Le Guin Nobela?

Ursula K. Le GuinJedna od mnogobrojnih rasprava koje će se voditi na ovogodišnjem EuroConu u Bugarskoj, biti će: zaslužuje li Ursula K. Le Guin Nobelovu nagradu za književnost, i što mi možemo učiniti po tom pitanju? Ako smatrate da zaslužuje, ili ako možda mislite da bi njezine knjige prve trebale završiti u kaminu u slučaju novog ledenog doba, dođite na EuroCon i recite to. (25.06.2004.)

 
Prvi civilni let u svemir

SpaceShipOnePilot Mike Melvill je 21. lipnja, prvom privatnom svemirskom letjelicom, SpaceShipOne, uspješno poletio u svemir (na visinu oko 100 km), u njemu ostao oko 3 minute i zatim sigurno sletio. Opširnije o tome pročitajte na web-stranicama Scaled Compositesa, poduzeća koje je izradilo SpaceShipOne. (24.06.2004.)

 
Muzej SF-a

Science Fiction MuseumU Seattlu, u američkoj državi Washington, 18. lipnja je otvoren Science Fiction Museum. Trenutno su postavljene četiri izložbe ("Homeworld", "Fantastic Woyages", "Brawe New Worlds" i "Them!"), a u muzej je uklopljen i Hall of Fame koji djeluje od 1996. Na izvrsnim web stranicama možete pronaći opise izložbi, obrazovne materijale, popis svih članova Hall of Fame i još mnogo toga. (23.06.2004.)

 
3. Festival fantastične književnosti

3. Festival fantastične književnostiU okviru 7. Dana Julesa Vernea, koje u Pazinu od 21. do 27. lipnja organizira Jules Verne Club, 25. i 26. lipnja održati će se i 3. Festival fantastične književnosti, na kojem će nastupiti mnogobrojni pisci, uglavnom iz Hrvatske, ali i uz ponekog gosta iz Njemačke i Slovenije... ahm... Europske unije :-). (18.06.2004.)

 
Hrvatska svemirska agencija

Hrvatska svemirska agencijaVjerujte nam, ova vijest nije SF. Doduše, HSA nije državna agencija, kao što su NASA i ESA, već udruga koju je skupina hrvatskih astronoma osnovala pod tim zvučnim nazivom. U svom programu HSA ističe niz ciljeva, a nama se najzanimljivijim čini slanje vremenske kapsule u Zemljinu orbitu. Sve ostale informacije možete saznati na web portalu HSA. (12.06.2004.)

 
Bram Stoker Awards

Krvava ruka :-)Još nagrada (hoće li ikada prestati?). Udruga pisaca horrora, HWA, svake godine (sve od 1988.) dodjeljuje nagrade Bram Stoker, za posebna dostignuća u horror književnosti, u dvanaest kategorija. Ako ste ljubitelj horrora, popis ovogodišnjih dobitnika (ali i svih nominiranih autora) sigurno će vam pomoći pri izboru knjiga za nadolazeće ljeto (trk na Amazon!). (05.06.2004.)

 
Clarke dobio Heinlein Award

Heinlein AwardOvogodišnji dobitnik nagrade Heinlein Award je Sir Arthur C. Clarke. Heinlen Award dodjeljuje Heinlein Society, a prvi put je dodijeljena prošle godine, Virginiji Heinlein i SF piscu Michaelu Flynnu. Nagrada se dodjeljuje za stručne tekstove i hard SF književna djela, koja su inspirirala istraživanja svemira. Više o ovogodišnjoj nagradi pročitajte u press releasu Heinlein Societya. (29.05.2004.)

 
Priče nominirane za Huga

Via Galactica je, za svoje posjetitelje, pronašla kompletne (i besplatne!) online verzije svih 16 kratkih priča, priča i novela, ove godine nominiranih za nagradu Hugo. Za romane ćete ipak morati posjetiti Amazon. Počnimo s kratkim pričama: "Paying It Forward" - Michael A. Burnstein, "A Studiy in Emerald" - Neil Gaiman, "Four Short Novels" - Joe Haldeman, "The Tale of the Golden Eagle" - David D. Levine, "Robots Don't Cry" - Mike Resnick. Priče: "The Empire of Ice Cream" - Jeffrey Ford, "Bernardo's House" - James Patrick Kelly, "Into the Gardens of Sweet Night" - Jay Lake, "Hexagons" - Robert Reed, "Nightfall" - Charles Stross, "Legions in Time" - Michael Swanwick. Novele: "Empress of Mars" - Kage Baker, "The Green Leopard Plague" - Walter Jon Williams, "Just Like the Ones We Used to Know" - Connie Willis, "The Cookie Monster" - Vernor Vinge, "Walk in Silence" - Catherine Asaro. Uživajte! (22.05.2004.)

 
Eurocon 2004.

Eurocon 2004.Dobre vijesti za ljubitelje SF konvencija! Ovogodišnji EuroCon, Europska SF konvencija, održati će se u Plovdivu, drugom po veličini Bugarskom gradu, od 5. do 8. kolovoza. Ulaz na konvenciju je besplatan (ulaz na, recimo, Worldcon je 155€). Najbolje mjesto za početak priprema za EuroCon su službene web stranie koje već sad obiluju podacima. (15.05.2004.)

 
Hubbleova posljednja šansa

Teleskop HubbleOdluka NASA-e da, poslije tragedije shuttla Columbia, do daljnjega prekine sve letove shuttlova, mogla bi značajno usporiti istraživanja svemira. Jedna od "brzih" posljedica je otkazivanje popravaka na teleskopu Hubble, koje je trebala obaviti ljudska misija koja bi na Hubble došla suttleom. Budući da bi dotični popravci životni vijek tom teleskopu produžili za desetak godina, digla se poprilična prašina oko te odluke, pa su znanstvenici NASA-e počeli tražiti alternativne načine za produženje Hubbleovog života. Mada su, zbog kratkog vremenskog roka, šanse za uspjeh relativno malene, treba se sjetiti da je NASA prilično uspješna kad treba improvizirati. Stoga, posjetite www.nasa.gov i saznajte u kojem pravcu idu razmišljanja NASA-inih znanstvenika. (08.05.2004.)

 
SFeraKon 2004.

SFeraKon 2004Tijekom prošlog vikenda, u prostoru zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, održan je SFeraKon 2004. Ukratko: 650 posjetitelja, dodjela nagrade SFera, kvalitetna predavanja, SFeraKonska zbirka Zagreb 2094., predstavljanje drugog kola biblioteke SFera (Zoran Krušvar, Dalibor Perković, Zoran Pongrašić, Zoran Vlahović), iznimno zanimljiv gost (Ken MacLeod), vjerojatno dosad najbolji SferaKonski BILTEN, itd... Za razliku od prošlih godina, kad je dosta toga škripalo, SFeraKon je ove godine i zanimljivošću programa i organizacijom dosegao visoku razinu i bilo bi lijepo da se tako i nastavi. Svima koji nisu došli, može biti žao (nek' vam ovo bude pouka za sljedeću godinu :-). (01.05.2004.)

 
Gardner Dozois abdicirao :-)

Gardner DozoisU siječnju 2005, nakon točno 19 godina, Gardner Dozois će uredničku stolicu  Asimov'sa prepustiti Sheilli Williams, koja trenutno obavlja dužnost izvršnog urednika u dva najutjecajnija i najtiražnija SF časopisa - Analogu i Asimovs'u, a on će ostatu u Asimov'su kao Contributing Editor. Što je o razlozima za ovu odluku Dozois rekao, pročitajte na Asimov'sovom forumu. S obzirom na ugled koji je Asimov's stekao tijekom 19 Dozoisovih godina i na utjecaj koji danas ima na SF (dovoljno je reći da je Dozois osvojio 14 - uskoro vjerojatno 15 - nagrada Hugo za najboljeg profesionalnog urednika), slobodno možemo reći da ovime, barem što se tiče kratkih priča, završava jedna era SF-a. Ako nekog zanima, na webu smo našli kompletnu povijest Asimov'sa - od 1976. do danas.
(P.S. Kad se uzme u obzir da je prije par dana David Pringle, urednik Interzonea, odstupio nakon 22 godine, pitamo se što čekaju Stanley Schmidt i Gordon Van Gelder? :-) (24.04.2004.)

 
Nebula Awards 2003.

Nebula Awards 2003.Sezona nagrada je u tijeku. Dakle... SFWA je objavila dobitnike za 2003: The Speed of Dark (roman, Elizabeth Moon), Coraline (novela, Neil Gaiman), The Empire of Ice Cream (priča, Jeffrey Ford) i What I Didn't See (kratka priča, Karen Joy Fowler). Zanimljivo je da su pobjednice u kategorijama priče i kratke priče objavljene u webzine-u Sci Fiction kojeg uređuje Ellen Datlow, a nijedna dobitnica nije objavljena u nekom od "Big 3" časopisa (Analog, Asimov's i F&SF). Znači li to početak konačnog odumiranja "papirnatih" časopisa, kojima se naklada ionako svake godine smanjuje za 5-10%? Ostale nagrade i opširnije podatke o dobitnicima možete naći ovdje. (18.04.2004.)

 
Nagrada SFERA

Nagrada SFERAKomisija za dodjelu nagrade SFERA donijela je odluke o nagradama za SF stvaralaštvo u 2003. godini, koje će biti dodijeljene na SFerakonu, 24 ožujka 2004. Dobitnici su (po kategorijama): Zoran Krušvar, Brodovi u tami (minijatura, objavljeno u zbirci "Svijet tamo iza"), Viktorija Faust, Vrištač (kratka priča, objavljeno u zbirci "Vampirski snovi"), Danilo Brozović, Prsti (priča, objavljeno u zbirci "Djeca olujnih vjekova"), Dalibor Perković, Preko rijeke (novela, objavljeno u zbirci "Djeca olujnih vjekova"), Ivan Gavran, Sablja (roman), Zvonko Todorovski, Prozor zelenog bljeska (roman za djecu), Milivoj Ćeran (ilustracije u knjizi "Vile hrvatskih pisaca"), Jurica Palijan, Bili ste divna publika (nagrada Protosfera, objavljeno u fanzinu "Sfemir"). Povelju SFere dobio je elektronski fanzin NOSF. (11.04.2004.)

 
Nominacije za nagradu Hugo

Hugo raketicaObjavljene su nominacije za nagradu Hugo, koju će (kao i uvijek) dodijeliti sudionici WorldCona, ove godine NoreasCona u Bostonu od 2. do 6. rujna. Među nominiranima su uglavnom već nagrađivani autori, a ni u drugim kategorijama (ne-literarnim) nema iznaneđenja. Kompletan popis nominiranih posjetite na stranicama Noreascona2004. Na istoj stranici možete naći i nominacije za Retro-Hugo nagrade za 1953. (09.04.2004.)

 
SFeraKonski Bilten LARP

SFerakonski Bilten LARP"(...) U proteklih deset godina SFerakonski BILTEN je radila ekipa koja je bila uključena u organizaciju Sferakona. Međutim, ove godine, BILTEN ide korak dalje! (...)" Ako vas zanima kuda to dalje ove godine ide SFerakonski BILTEN, posjetite ga na SFerinim web-stranicama. (05.04.2004.)

 
Futura Online Edition

Futura Online EditionNa adresi www.zg-naklada.hr/futura naći ćete, kako urednica Future kaže, "podstanarske" web-stranice Future. Bez obzira na podstanarski status, stranice će (uskoro, nadamo se) obilovati sadržajima (uostalom, web-stranice Asimovs'a, Analoga, Magazine of F&SF i Interzonea su dugo bile podstanari). Trenutno tamo možete pronaći bibliografiju zadnja dva broja Future (117 i 118), zajedno s podacima o autorima i pričama, te najavu broja 119, koji bi se ovih dana trebao pojaviti na kioscima. Najavljeni su i linkovi, forum i vijesti s područja SF-a. (02.04.2004.)

 
Hrvatsko izdanje Asimov'sa

1. broj hrvatskog Asimovs'aIzdavač Asimov'sa - Dell Magazines - i EPH su objavili da će 24. travnja na SFerakonu održati promociju prvog broja hrvatskog izdanja Asimov'sa, koje će hrvatskim SF fanovima s kašnjenjem od samo mjesec dana donositi priče iz originalnog izdanja, ali i priče hrvatskih autora. Dell Magazines planira tijekom 2004. godine pokrenuti nacionalna izdanja u još sedam europskih država. Ostale podatke o hrvatskom Asimov'su možete naći na službenim stranicama www.asimovs.hr. (01.04.2004.)

 
Bojan dobio prvu nagradu! :-)

Istrakonski zbirka 2004Eto, skromni novi urednik vijesti Via Galactice Bojan Sudarević nije ovdje htio objaviti da je i sam postao vijest - naime, na natječaju ovogodišnjeg Istrakona za svoju kratku priču "Na prodaju: Mona Lisa" nagrađen je prvom nagradom, a primio ju je baš večeras. Na Istrakonov natječaj ove su godine inače stigle 84 priče, a u konvencijskoj zbirci "Bolja polovica" objavljeno je 25 najboljih. Što drugo reći? Bravo, Bojane! (K.) (26.03.2004.)

 
"Branko Belan" ponovo polijeće

Splitski SF ponovo polijećeOvo prerasta u epidemiju. Dakle... nakon Via Galactice i Amazing Storiesa, još jedan SF-zombi se vraća među žive. Saznajemo da je u posljednjih mjesec dana ponovo pokrenut rad stare splitske SF udruge "Branko Belan". Sastanci udruge se održavaju srijedom u 19:30 u klubu "Libertas" na splitskoj Rivi. Klub je već organizirao jednu projekciju SF-filmova, a u planu je ponovno pokretanje fanzina "Misija". Za njega im trebaju priče, crteži i drugi prilozi, pa se zainteresirani mogu javiti Zdeslavu Benzonu. Najavljuju i svoje mrežne stranice, na zasad još nepoznatoj adresi. (22.03.2004.)

 
Amazing Stories

Naslovnica 1. broja Amazing Storiesa iz 1926.Žanr nije jedino što povezuje Via Galacticu i Amazing Stories. Naime, 2004. je očito dobra godina za oživljavanje mrtvih (ili barem neživih) SF časopisa - nakon Via Galactice, među žive se vraća Amazing Stories! Nakon što je u ljeto 2000. izašao zadnji broj prvog SF časopisa Amazing Stories, kojeg je 1926. pokrenuo Hugo Gernsback, izdavačka prava kupila je kuća Paizo Publishing, te će prvi broj u ovom stoljeću (i tisućljeću) izaći u srpnju 2004. Više o tome na stranicama Paiza. Za najzahtjevnije čitatelje :-), našli smo kompletnu povijest Amazing Storiesa. (20.03.2004.)

 
Ken MacLeod na SFeraKonu

Ken MacLeodOvogodišnji Sferakon održati će se na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) od 23. do 25. travnja. Počasni gost biti će škotski pisac Ken MacLeod. U nedostatku drugih informacija (službene stranice SFeraKona, kao i svake godine, obiluju informacijama), uputit ćemo vas na nekoliko stranica posvećenih Kenu MacLeodu, dobitniku nagrade BSFA (najbolji roman 1999.), nominiranom za Nebulu (najbolji roman 1999.) i dvaput nominiranom za Hugo (najbolji roman 2001. i 2002.), tako da se dobro pripremite za susret s njim. Obavezno posjetite fanzin Vlatka Jurića-Kokića Ni Riba Ni Meso, na kojem ćete naći mnoštvo podataka o MacLeodu, njegov interview, bibliografiju, eseje i puno linkova. Možda će vas zanimati i MacLeodov Blog i esej o odnosu komunizma i nacizma. (19.03.2004.)

 
Prepreke putovanju na Mars
Najveća prepreka čovjeku na putu prema Marsu mogla bi biti...Mars 20xx.?
a) Klingonska flota?
b) Romulanska flota?
c) štrajk u Federacijskoj floti?
d) kvar na pogonu U.S.S. Enterprisea
    dok je LaForge na godišnjem?
Točan odgovor pronađite na Nasa.gov. (18.03.2004.)


Sedna - deseti kamenčić od Sunca

Otkiće SedneO.K... vijest o Sedni je stara dva dana, i svi su je već čuli, ali deseti kamenčić od Sunca ipak zaslužuje nekoliko redaka na Via Galactici. E sad, da se ne bi pravili pametniji nego što jesmo (poput novinara većine dnevnog tiska), uputit ćemo vas na stranicu posvećenu Sedni koju je izradio Mike Brown, profesor planetarne astronomije na California Institute of Technology (on je, zajedno s dvojicom suradnika, otkrio Sednu). NaSedna njegovim stranicama ćete naći i znanstveni rad o Sedni, kojeg je sam Brown prokomentirao riječima: "who would have guessed such an interesting discovery could be made so dull?". (17.03.2004.)

 
Istrakon 2004.

Istrakon 2004.Udruga za promicanje znanstvene fantastike, fantastike, mitologije i alternativnih znanosti iz Pazina "Albus", i ove godine organizira Istrakon. Ovogodišnji (5. po redu) Istrakon održati će se u Pazinu (a gdje drugdje) od 26. do 28. ožujka. Program obuhvaća: predavanja, predstavljanja pisaca, društvene igre, filmske projekcije, izložbe, radionice i zabavni program. Garancija kvalitetnog programa su mnogobrojni gosti: Korado Korlević, Aleksandar Žiljak, Marko Fančović, Boris Švel, Milena Benini, (...) i Krsto Mažuranić. Za više informacija o Istrakonu, posjetite službene stranice. (16.03.2004.)

 
Grand Master Award za 2003.

U mladim danimaRobert Silverberg je dobitnik Damon Knight Memorial Grand Master Award (Nebula za životno djelo) za 2003, objavilo je Američko udruženje SF&F pisaca, SFWA.Silverberg danas Silverberg, dobitnik gomile Hugo i Nebula nagrada, osim pisanjem (kojim se još uvijek bavi) bavio se i uređivanjem, a bio je i predsjednik SFWA. Ako vam njegovo ime još uvijek zvuči nepoznato (?!?!?!), posjetite njegovu (kvazi)službenu stranicu. Za one koje zanima, tu je i popis dosadašnjih laureata. (15.03.2004.)

 
Novi urednik vijesti Via Galactice!

Novi urednik vijesti!A pazite sad: novi urednik vijesti našeg odavno preminulog, pokopanog i blagopočivšeg fanzina zove se Bojan Sudarević, već je poznat u hrvatskim SF krugovima i kaže da jedva čeka započeti s radom! O, a tek mi... :-) Return of the Living Dead! :-)Isprva će stavljati svježe SF-vijesti ovamo najmanje jednom tjedno, a kasnije, tko zna... Što mislite? Znam, znam. Vijest je toliko sretno i ugodno toksična, da ne samo da nam je i naša VG sličica pozelenjela, nego sve što imamo reći jest... The Return of the Living Dead! :-) Post scriptum: da, opet smo na novom poslužitelju. Ne, Pondi d.o.o. nam nije otkazao besplatni hosting. Valjda. Kažu da nisu, ali ne radi FTP i neće nam pomoći. Mda. u svakom slučaju, novi URL je http://viagalactica.tk, a ono što je ostalo na http://via.pondi.hr možete zanemariti, odsad pa nadalje, dok ne bude drugačije rečeno. Hvala. (14.03.2004.)

 

Stare vijesti:

VII. - XII. m. 2004.

I. - VI. m. 2004.

Godina 2003.

Godina 2002.

Godina 2001.

Godina 2000.

Godina 1999.

Godina 1998.

Godina 1997.



(Pozor: na stranicama starih vijesti prije 1999. godine, kao i na stranicama starih brojeva, do broja 9, ostao je stari izgled.)