Još o novom Star Trek filmu
Trekkieji, zbor! Insurrection, deveti po redu Star Trek cjelovečernji film još se uvijek nije pojavio u kinima, a mudri producenti već marljivo smišljaju kako da vas (i nas) olakšaju za neke novce. Pod uvjetom da Insurrection bude izrazito uspješan, odnosno ako zaradi puno $$$, unaprijed obećavaju slijedeći (Star Trek X) već do kraja studenog godine 2000! Naravno, otvoren je i oficijelni Insurrection site, pa ćete svakodnevno moći otići vidjeti što je novog, a objavljena je i cijela knjiga po tom još debelo nesnimljenom filmu, hardcover. No, dakle... (T.D.Matković, 16.09.1998.)

 

Umro Alain Doremieux
Francuski pisac, prevoditelj i urednik Alain Doremieux, kojeg se stariji čitatelji vjerojatno sjećaju po nekolicini zanimljivih, pravih francuskih SF priča objavljenih relativno davno u starom Siriusu i drugdje, umro je 26. srpnja u svojoj 64. godini. Njegov rad i doprinos promociji i razvoju SF-a u Francuskoj upoređuju s npr. onim Johna W. Campbella u Americi. RIP. (16.09.1998.)

 

Tragikomične igre oko globalnog zagađivanja
O gorućim problemima globalnog zagađenja, zatopljenja i drugim negativnim klimatskim i atmosferskim promjenama mnogo je toga rečeno, ali gotovo je nevjerojatno kako se stvari razvijaju u poslijednjih otprilike godinu dana. Najveći zagađivači (čitajte: najrazvijenije industrijske zemlje), uglavnom škrtački računaju koliko će ih to dosadno smanjivanje zagađivanja koštati, potpisuju sporazume koje poslije ne ratificiraju, ili smišljaju kako će uvaliti zastarjele tehnologije zaostalijima. Kao da sami žive na Marsu! A ozon nestaje i temperature rastu. Hoćemo li se uopće čuditi kad za koju godinu vidimo reklame za maske za kisik i kupaće kostime nalik onima iz dvadesetih godina?! Evo nekoliko interesantnih stranica na kojima možete pronaći vjerojatno sve o tome: UNFCC, EPA Global Warming, UCS Global Warming, zatim izviješće američkog massachussetskog Sveučilišta u Amherstu o promjenama globalne temperature u posljednjih 600 godina, te, ako koga zanima, cijeli Kyoto protokol u .pdf formatu. Nažalost, ovaj vam put ne možemo zaželjeti ugodno surfanje. (13.09.1998.)

 

SF nagrada "Gaia"
Štovani posjetitelji, iz objektivnih razloga možda malo zakašnjelo, ali bolje nego nikad, osječka SF udruga Gaia objavljuje slijedeću vijest: na našoj godišnjoj SF konvenciji, EsseKonu, koja će biti organizirana u dane 23 - 25. listopada 1998. u Studentskom centru u Osijeku, održat će se dodjela istoimene SF nagrade Gaia, i to u slijedećih pet kategorija:

1) najbolje literarno ostvarenje
2) najbolje likovno ostvarenje
3) najbolji prvijenac (debut)
4) ostalo, te
5) antinagrada, nazvana Nebuloza.

Da sad ne prepisujemo ovdje cijeli pravilnik za dodjelu nagrada, reci ćemo još nekoliko stvari:
* u obzir za dodjelu nagrada dolaze djela objavljena 1997. godine i za razdoblje 1998. zaključno do 01. listopada, do kada (najkasnije) nominacije moraju prispjeti nasem Odboru za dodjelu nagrada. (Ovo je samo iznimno, slijedeće godine će biti drugačije.)
* nominirati mogu svi državljani HR neograničeno. U prvu kategoriju pripadaju sva moguća literarna djela hrvatskih autora, bez razlike na oblik i dužinu, iz svih profi i fanovskih publikacija objavljenih u HR i inozemstvu (ali nam ih onda nominant mora dostaviti). Slično je, ili čak isto, i za ostale kategorije. U drugu pripadaju slike, crteži, ilustracije, fotografije, skulpture... bez razlike. U kategoriju "ostalo" pripadaju, primjerice, uređivanje časopisa ili fanzina, organiziranje konvencija, glazbena, kazališna i filmska djela i izvedbe, prevoditeljstvo, nakladništvo, doprinos u suvremenim medijima, Internetu i računalnom programiranju... a mislimo da antinagradu ne moramo pojašnjavati :-)
* da bi nominacija bila valjana, ne morate navesti kandidate u svih pet kategorija, dovoljna je jedna. Poželjno je potpisati se, ali isto tako nije uvjet.
I kao što rekosmo, prijedlozi moraju prispjeti na naš via@sf.hr e-mail ili običnu adresu: Aleksandar Kristek, Gornjodravska obala 88, 31000 Osijek najkasnije do 01. listopada ove godine, pa vas pozivamo da pošaljete svoje nominacije. Hvala!
(05.09.1998.)

 

Donnerjack u hrvatskom izdanju

Glasina se obistinila: Donnerjack (pogledajte vijest od 05.08.), jedan od dva romana koje nije dospio dovršiti pokojni Roger Zelazny (pa je to učinila njegova družica Jane Lindskold), upravo je u postupku prevođenja i možemo ga očekivati u prodaji oko ovoga Božića. Knjigu izdaje Bakal, a sad znate i tko prevodi :-). Inače, Boss se konačno potrudio malo obnoviti Futurine stranice, na kojima sada možete naći sve kolumne iz posljednjeg broja, a slično tako i dečki iz splitskog SF-društva Branko Belan. Posjetite ih! (05.09.1998.)

 

Starije vijesti:

Druga polovica kolovoza 1998.

Prva polovica kolovoza 1998.

Srpanj 1998.

Druga polovica lipnja 1998.

Prva polovica lipnja 1998.

Druga polovica svibnja 1998.

Prva polovica svibnja 1998.

Travanj 1998.

Ožujak 1998.

Veljača 1998.

Druga polovica siječnja 1998.

Prva polovica siječnja 1998.

Druga polovica prosinca 1997.

Prva polovica prosinca 1997.

Studeni 1997.