Prikaz "Future" iz travnja - broj 66


Oh-hoh. Čini mi se da će ovaj prikaz biti malo oštriji (i nešto kraći zbog kašnjenja) nego oni prošli… a baš sam fino ručao, tko će ga znati? Evo gledam u još jednu naslovnicu-uradak Roberta Drozda. Hm. Ne bih baš rekao da mi je motiv jasan… neki dečko usred nekakvog kaosa? Što mu je to na glavi?

Od magazinskog dijela tekstova, ova Futura (konačno) ponovo ima starog dobrog našeg Glambrlju, a koji se ovom prilikom raspravlja o nekim engleskim običajima manje-više vezanim uz SF. Meni je što god Friendly Alien piše dobro i zanimljivo, pa sam možda i malo subjektivan… :-)

Priča je opet pet komada, ponovo jedna velika, četiri manje, i samo jedna domaća. Redom:

G. David Nordley: VJESNICI KAOSA

Mjesečarska sherlock-holmesovska kriminalistička štorija naoko prilično zapetljanog tijeka i pomalo iritantno nesposobnog glavnog junaka, lunarnog isljednika, rastrzanog između osobnih ljubavnih interesa i zahtjeva posla. Siromah se pomaže kibernetičkim dr. Watsonom i na kraju… no, iako sam očito kritičan, ipak tih 70 stranica brzo i glatko prođe. Samo se teže pamte.

Ray Bradbury: ONA ŽENA NA TRAVNJAKU

Živa svjetska SF legenda ovdje nam je predstavljen jednom novijom fantasy pripovijetkom (1996) u svojem poetičnom pjesma-u-prozi stilu, pomalo tužnom i sjetnom, gotovo posve nerazumljivom do pred sam kraj.

Jasmina Blažić: KRAJ STOLJEĆA

Osobno sam fan gotovo svih objavljenih pripovjetki gospođe Blažić, ali mi se ova čini nekako… pa, recimo, pretjerano misaonom u odnosu na svoju temu, usto debelo obojenu dobrom količinom tjeskobe. Možda mi nije bio dan za čitanje ‘zahtjevnijih’ stvari..?

Tony Daniel: SUHI, TIHI RAT

A evo priče koja bi vrijedila cijeloga broja u slučaju da me kakvom nesrećom dopao primjerak u kojem su greškom svi drugi listovi osim ovih prazni i neotisnuti. Tonyja Daniela je dosad u Futuri bilo svega jednom, mislim negdje u prvim brojevima, i već se onda vidjelo da se radi o snažnom i zrelom autoru velikih mogućnosti, samosvojna stila i modernog izričaja, ali nezavedenog trendovima. Ponavljam, ova je priča pravi bombon, jedan od novijih crno-na-bijelo razloga zašto volim i čitam SF. Poveznicu na Tonyjeve mrežne stranice je naravno moguće pronaću u našoj zbirci linkova.

Vanja Spirin: SVEMIRSKA STVARČICA

Ova je pripovjetka zapravo potpuno samostalno funkcionirajući dio Vanjinog nedavno objavljenog romana Blago Bogova, čiji ćete prikaz čitati u slijedećem (devetom) broju Via Galactice. Ukratko, radi se o osvježenju na domaćoj SF-sceni, zakletom sljedniku stila pratchettovske tradicije, štivu koje vas svako malo tjera da se smijuckate i zagrcnete. Kako čujem, Vanja ima još prilično ovakvih stvari…


Notorno posljednje pitanje: da li kupiti?

Nadam se da ste dosad shvatili da se je daleko bolje pretplatiti… ali ako već želite dati novce distributeru, pravo vam budi.

Kruno.

Futura broj 67