Prethodni tekst Broj 6 Slijedeći tekst
Autostoperski vodič za Star Trek: TNG

Autor: ???

Ovo što slijedi je zapravo prava mala radio-drama, pisana za violončelo, kontrabas, toster i pneumatsku bušilicu, a najbolje od svega je što je u cijeloj toj strci i gužvi  oko priređivanja našeg i vašeg omiljenog webzina utvrđeno da se uopće ne zna tko je autor (!). Hajde, recimo da je klub kriv...

Pa sad vjerovali vi ili ne... 


SCENA 1.

(Zapovjedni most Enterprisea. Svatko na svojim mjestima.)

Data: Kapetane, senzori očitavaju dva broda. Čini se da jedan puca na drugoga. Ipak, ne primam pozive u pomoć.

Picard: Jesu li to Borgovi, G. Data?

Data: Vjerujem da jesu. Veći brod je kockastog oblika.

Riker: Crvena uzbuna! Dižite štitove! Vatra iz svih oružja!

Picard: Povuci tu naredbu, Broju jedan. Ako nisi primjetio, još me nisu ni oteli. Dakle, ja zapovjedam ovim brodom!

Riker: Oh, tako je. Oprostite, gospodine. Sačekat ću dok vas otmu i *onda* ću pucati na Borgovski brod, s vama u njemu!

Picard: Err... dobro! Što je s drugim brodom, Data? Jesu li to Romulanci?

Data: Nepoznato, kapetane. U obliku je...cipele.

Picard: Cipele?

Riker: To mora da je čuveni Romulanski brod Nike klase. Trebao bi ići brže, skakati dalje, imati bolje štitove za udarce i malu pumpicu na vrhu koju možeš stiskati. Čitao sam u ovotjednom "Playbeing" -u....err, (izbjegava upitni pogled Troi) samo članke, naravno. Trebao bi biti najstrože čuvana tajna. Niste li vidjeli članak, kapetane?

Picard:Misliš na članak na strani 42. odmah poslije holoslika Eccentrice Gallumbite, trosise kurve sa Eroticona 6? Naravno da ne! Svi znaju da čitam samo Shakespearea i Oolona Colluphida. Data, na ekran!

(Na ekranu prolijeću holoslike Eccentrice Gallumbite s Eroticona 6. Prikazana je u vrlo maštovitim pozama. Njezine tri dojke vise...) 

Picard: Borgove, G. Data!

Data: Moje isprike, gospodine. Mislio sam da ste mislili...

Picard: Hvala, G. Data!

(Na ekranu sada vidimo kako borgovska zraka za vuču privlači manji bijeli brod u obliku cipele. Štitovi broda su skoro iscrpljeni, ne pružajući otpor. Tiho razočarenje ispunjava most...)

Picard: (kašlje) Worf, otvorite kanal sa.....cipelom.

Worf: Kanal otvoren, gospodine.

Eddie: Zdravo, dečki! Ja sam Eddie, brodski kompjutor "Heart of Gold"-a i želim biti vaš prijatelj!

Picard: (ustaje, izravnava uniformu) Ja sam Jean-Luc Picard, kapetan USS Enterprise-a. Primijećujem da imate određene teškoće. Želite li našu pomoć?

Eddie: Pa, bok, Jean-Luc! Oh da, definitivno bi mi dobro došla pomoć. Naime, pokušavam napraviti čaj.

Riker: Čaj?

Data: Čaj. Drevno Zemaljsko piće porijeklom iz Azije. Kine, točno. Sadrži suho lišće u prokuhanoj vodi.

Eddie: Yep, baš kao što robot kaže! Sa mlijekom.

Riker: Izmuženim iz krave?

Data: Što je, ako se ne varam, engleska tradicija. Usput, ja nisam robot. Ja sam android.

Picard: Pa, sve je to jako lijepo. Siguran sam da nekako možemo napraviti malo čaja. G. LaForge?

Geordi: To zahtijeva prepravljanje strukture podataka u našim sintetizatorima hrane, preprogramiranje holodecka da bi stvorio čvrste tvari koje simuliraju azijski biljni svijet, umetanje protokola koji će provjeravati moguće greške i komuniciranje u paraleli između njih, te stvaranje prijateljski nastrojenog ikonskog sučelja sa padajućim menijima uz podršku za miša i on-line hipertekstualni help. Dajte mi 20 minuta, i prest će poput Syranianske majmun-krave na vrućini.

Picard: Učinite to tako. (Okreće se Eddiju na ekranu.) Zapravo, teškoće na koje sam mislio je taj Borgovski brod koji vas trenutno napada.

Eddie: Ha? Kakav Borg? Sačekajte tren da prebacim nekoliko megadžula na moje vanjske senzore. (Stanka.) Yikes! Hej, dečki, napada me neki tip. Vratit ću vam se za sekundicu.

(Ubacite 30 sekundi Nike Michael Jordan reklame, koju prekida Energizer zec bubnjajući......"Dum! Dum! Dum!" I nastavlja se dalje, i dalje...)


SCENA 2.

(U međuvremenu, na mostu "Heart of Gold"-a Athur, Ford, Zaphod i Trillian bulje u stražnji ekran kao da ih napadaju Borgovi, što zapravo i jest slučaj. Brod se konstantno ljulja dok prima jedan za drugim udarce iz Borgovskih fazera. Marvin počinje fućkati novu melodiju koju je upravo smislio...)

 

Arthur: Dakle, to je to. Umrijet ćemo.

Ford: Zbog šalice čaja.

Trillian: S mlijekom.

Marvin: Ne trudite se pitati me koju melodiju fićukam jer i ako vam kažem, ne biste ju razumjeli. Ja, s mozgom veličine planeta, sam spao na zabavljanje samog sebe pravljenjem glazbe. Oh, kako mrzim glazbu. Usput, naši štitovi mogu izdržati još 23.2536 sekundi, ako se netko možda pita.

(Pravi stanku koliko je u nanosekundu izračunao da je potrebno prosječnom Zemljaninu i Betelgeuzanu da registriraju u svojim jadnim cerebrumima vrijeme uništenja koje je upravo izrekao, a zatim dodaje još 1.2548 sekundi za ovu posadu.)

Marvin: Nadam se da ne kvarim raspoloženje.

Zaphod: Hej, ljudi, gore glave! Siguran sam da možemo nešto smisliti. Da vidimo...(gleda pod kontrolnu konzolu)...gdje je Eddijev prekidač. Možda možemo, kao, pritisnuti ga ili nešto.

Marvin: Mislio sam da želiš uzbuđenje i avanture i stvarno divlje stvari.

Zaphod: Zaveži, Marvine. Zarquona mi, potrebno mi je piće!

Eddie: Bok, dečki! (Svojim povratkom Eddie je iznenadio sve na "Heart of Gold". Zaphod lupi objema glavama o kontrolnu konzolu.) Je li netko rekao 'piće'? Hajde, dajte o'ladite? Upravo me napao Borg, štagod TO da je, i prva stvar koju ste tražili je čaj, a sada želite piće??!?!??!? U redu, što želite?

Zaphod: Malo grgolj blastera, ti krivo složeni Kronian El-Cheapo Silicon -u. Vadi nas odavde!

Eddie: Sa kamenjem?

Zaphod: Rekao sam: VADI NAS ODAVDE!!!!!!!

Eddie: OK,OK. Nisi to morao shvatiti tako osobno. Dakle, što biste željeli posjetiti danas? Programiran sam da vas povedem...

Zaphod: BILO GDJE!!!!!

Marvin: Ako mogu biti tako neuljudan da vas prekinem, što je znam ionako besmisleno pošto nitko ne sluša što ja govorim. Nikoga nikada nije briga što ja govorim, mada to nije ničija krivica. Moja je inteligencija tako zapanjujuće velika da nitko ne može ni *pomisliti* da razumije ono što ja mislim. U svakom slučaju, da ćemo svi biti rastavljeni na sastavne molekule za 5.2387 sekundi, nije da ja brojim. Bilo je lijepo poznavati vas...

Eddie: Bilo gdje?Hmmmmm.... pa, može li mi netko dati početak za nasumični generator broja?

(Zaphod skače za konzolu, udara kombinaciju gumba i sklopki nasumice. Odjednom se most počinje savijati. Vrijeme i prostor se slažu jedno na drugo i na kraju padaju. Semaforska svjetla se pojavljuju niotkuda i zabavljaju se dijeleći kaze od 2 boda. Posljednja decimalna znamenka broja Pi se sklanja u kut i skriva zauvijek od matematičara. Počinju kišiti vinilni albumi "We Are The World".)

Što će se dogoditi našem voljenom Enterprise-u? Hoće li moći zaistaviti Borgove? Što je za "Heart of Gold"-om? Hoće li preživjeti borgovske fazere? Da li Arthur još ima pliša u džepu? Da li itko nosi ručnik? I konačno, pitanje koje nas muči još od početka Vremena...

... hoće li Arthur ipak dobiti svoju šalicu čaja? S mlijekom? Odgovore na ova pitanja i mnoga druga, potpuno nevažna, saznat ćete u slijedećem uzbudljivom dijelu.....

Autostoperskog vodiča za Star Trek: TNG!!!!!