NO SF

Davor Banović

[ Natrag na NOSF 2 ]

Sjećam se dana kada smo Kristek i ja pokrenuli fanzin. Toliko smo se trudili da tekstovi koje bi u njemu objavljivali budu strogo vezani uz SF ako već nisu i sami SF. Tako je i pisalo u podnaslovu fanzina - fanzin za znanstvenu fantastiku i fantastiku. Onda je sve to nama postalo vrlo zahtjevno, a vama (čitateljima) suhoparno. To je valjda i jedan od razloga što je nakon početnog ushita VIA GALACTICA prestala postojati. No strasti su sada smirene, a VIA GALACTICA - fanzin za znanstvenu fantastiku i fantastiku je ponovno rođena. A ovaj put je i drugačija, i zanimljivija nego prije - i to ne samo zato što je u njoj i članak naslovljen NO SF (čitaj NE ESEF odn NE ZEEF kako će to sigurno pročitati Kruno Gernhard). Ispada da ljudi vole čitati o kuolarskim kretanjima. U smislu kako je to stvarno bilo kad smo mi to radili, a ono što vi vidite samo je plod duge muke, znojenja i zafrkancije. A upravo to je ono najljepše.

Par mjeseci u instituciji koju mi od milja zovemo klub ništa se prividno nije radilo. Ipak, čini se da se lavina koja se jednom zakotrlja ne može samo tako zaustaviti. Barem dok ne dođe do podnožja brda. A brdo je visoko. Slavonsko. Tako je Vrček (Hrc) konačno uspio kuknjavom natjerati svakog od nas na razmišljanja o konvenciji. Možda se čak nađemo i na WWW (ovo svako neka čita kako zna). Pa zar to nije krassssno (ovo se čita kako se piše). Najkrasssnije je zapravo to što Zagrebačka naklada zaslugom Biberovom (Bibijevom) želi objaviti zbirku naših esefičnih i esefu bliskih pripovjedaka.

Mnogo je vode proteklo koritom Drave. Svi su ostarili, a neki su se opametili. U želji da ste i vi među onima drugima pozdravljam vas!