Prethodni tekst Broj 6 Slijedeći tekst
HAZeBif, što je to?

Nedavno dobih nešto u pismu, maleno, interesantno, naslovljeno "Furtač" - a potpisao se notorni i meni dragi gospodin Krsto A. Mažuranić. Gore se koči veliki nalov "HAZeBif", i nastavlja podnaslov "Strukovna udruga hrvatskih djelatnika na polju znanstvene beletristike u osnivanju", a zapravo započinje rečenicama:

"HAZeBif je klasični slučaj "mi" protiv "njih"... a pritom je sasvim irelevantno što smo "mi" istovremeno i "oni"..." :)

Iako se početak možda doimlje konspirativno, nema tu nekih velikih tajni. "HAZeBif" je odista kratica za "Hrvatsku akademiju za znanstvenu beletristiku i fantastiku" - ustanovu koja još ne postoji, ali izgleda neće dugo ostati tako. Ne čudite se akademiji u nazivu: Krsto i Klaić :-) kažu da je "akademija" nešto što može osnovati bilo tko - dakle i hrvatski djelatnici na području SF-a. Zašto da ne, pitam ja. Pa kad već i hrvatski ekvivalenti Hell's Angelsa imaju registrirane udruge u Lijepoj našoj (nije baš neka analogija, ali služi ovdje, nadam se :-) ), zašto se onda ljudi koji se profesionalno (ili poluprofesionalno - primjerice, Krsto navodi kako u Hrvatskoj ne postoji niti jedna profesionalna SF novina, mjereći prema USA i Europskim standardima) bave SF-om, ne bi organizirali na jednoj višoj razini? (Da odjenu kožnjake i zajašu kubike? Ma, ne... :-)  )

Dakle, ne radi se tu o nekakvoj novoj SF udruzi, kako bi možda nekome palo na pamet, već o  jednoj stožernoj instituciji koja bi  na sebe preuzela promišljanje i što bezbolnije rješavanje pitanja vezanih uz, ah, posve prozaična pitanja kao što su npr. namicanje novaca za svoju muku, nakladnici koji ne plaćaju honorare, autorska prava i tome slično... bilo kako bilo, inicijativa je tu, a kako vidim iz "Furtača" broj 2, članstvo se prikuplja i proširuje. Uskoro će i Osnivačka skupština... pa se vjerojatno i vidimo tamo :-)

Ukoliko ste na bilo koji način zainteresirani, a Krsto do sada nije bio u prilici da vas kontaktira, ovdje možete proučiti i ispuniti formular kojim ćete potvrditi svoju želju za pristupanjem  "HAZeBif"-u, naravno, ukoliko ispunjavate minimum uvjeta za to - ne bojte se, nisu strašni, dovoljno je da ste barem jednom obavili neki eSeFični posao profesionalno, ili, kao što kaže Krsto, "Ne računa se crtež u fanzinu, ali se računa poklonjena naslovnica Futuri."

Kruno.