Kako je, zapravo, bilo...

Pa eto... 'obična', papirnata "Via Galactica" izašla je, od 1994. godine, u cijelih pet brojeva - neke od njih možete na ovim stranicama vidjeti već sada, a ostale nadamo se kasnije - i kako su se neki od članova SF&F udruge "Gaia" u međuvremenu uzeli više-manje uspješno baviti novovjekim sportom odmila zvanim "gubljenje vremena na svjetskoj računalnoj mreži", jednome od njih je na pamet palo, kad je  na opće iznenađenje ustanovljeno da virtualnih SF&F&H fanzina u cijelom svijetu ima svega pedesetak (naravno do sada niti jedan na hrvatskom jeziku), da možda ne bi bilo loše... ma, da, znate što... :-)

(Napomena urednika: ovo "pedesetak" se odnosilo na studeni 1997. Sad ih ima stotinjak... ili i više.)

E sad, tko je to bio??? Evo me izdaje pamćenje... Vlatko? Igor? Netko je nešto šušnuo, ideju smo nekako, vremenom, iskristalizirali kroz razmjenjivanje elektroničke pošte, a taman se skupio i materijal za broj 6 papirnog fanzina, i tako... rest iz histori :-)

Ma jest vraga - tek su tada nastupili problemi. Prvi i osnovni je bio naći diskovni prostor na nekome serveru, i to obavezno besplatan prostor. I gdje da to nađemo? "GeoCitiesi" su OK, ali 2 Mb (pa 3 Mb, pa 6) je kao konzerva sardina. Pa je jedan prijatelj (bravo, Toro!) imao prijatelja koji je poznavao prijatelja iz tvrtke koja se time bavi, između ostalog, a njihov direktor još, uz to, voli igrati i Quake (kao i svi pravi igrači, op. Quanatic), a njihov webmaster je isto faca (radi registracije na tražilicama i cgi-skripti, i drugih lijepih i pametnih stvari)... i tako su dečki rekli, hej, nije vam to loše, za prostor nema frke. I sad tek dolazi ono, da je ostatak povijest :-)

A naravno, ta je tvrtka "Systematics-Frios", iz Osijeka, i bave se web hostingom i prodajom jedne od najboljih linija brand-name računala na svijetu. Još jednom: dečki, hvala.