Par riječi o Udruzi ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije "Gaia":

Kao što možda znate (ili ne), "Gaia" je bila drevna egipatska božica Zemlje - barem tako kaže Antun Janković - Jan, koji je najvećma kriv za naše novo ime. Ovo je, naravno, bila šala. Ime "Gaia" izabrano je između nekolicine različitih prijedloga, demokratskim javnim glasovanjem u kafiću "Amadeus" u Osijeku, i kao takvo prihvaćeno da bude ime naše Udruge ljubitelja znanstvene fantastike i fantazije. "Gaia" je stvarni, ali ne i pravni nasljednik negdašnjeg relativno poznatog osječkog kluba ljubitelja SF-a, "Gea", koji je ugašen još prije Domovinskog rata - ne i pravni, jer nismo bili u stanju uskladiti nekolicinu imperativnih zakonskih uvjeta, a stoga i promjena imena. I eto - novi ljudi, novi pravni sustav, novo ime, nova udruga - i novi medij!

Članovi udruge su uglavnom mlađi ljudi, studenti, i nekoliko nas starkelja (po godinama u fandomu, ne po starosnoj dobi, iako, možda... :-) ). Na žalost, iako je postupak oko uskladbe statuta i registracije udruge uspješno obavljen još prošlo ljeto, još uvijek nismo došli u mogućnost domoći se svojih službenih prostorija. Možemo samo reći da se na tome radi.

Uglavnom se skupljamo četvrtkom navečer oko 20 - 21 sat, u kafiću "Amadeus", to vam je jednu uličicu iza velike gradske katedrale. I tako, družimo se, pretresamo knjige i priče, ogovaramo pisce, pijemo pivu, na tuđi račun po mogućnosti. Nekolicina jako voli igrati "Magic" i druge slične igre. Neki vole tvrđi SF, neki malo više čarobnjaštvo. Neki vole računala. Pa no - i to je život, ne? :-)

Već nekoliko godina udruga izdaje fanzin "Via Galactica", sa sedam dosad izašlih brojeva (plus jedan specijal), a papirna inačica broja 8, kojega ovdje možete pročitati, izlazi za koji dan.

Ovoga je ljeta, po nešemu sudu sasvim uspješno, udruga organizirala prvu SF konvenciju u našemu dijelu Hrvatske (Osijeku, istočnoj Slavoniji), zvanu "Essekon '97.", a za koju se potiho nadamo da će postati tradicionalna, te da ćemo je priređivati svake godine. Za prvi puta je bilo sasvim  okej - puno simpatičnih ljudi, jeftino pivo, video-projekcije, nekolicina predavanja, umrežene računalne igre (Duke Nukem, Blood, na žalost bez Quakea, ali biti će ove godine, jamčim), i mnogo prijateljskog pričanja o SF-u i jednostavnog druženja sa sličnomišljenicima. Po našemu mnijenju, bio je to i dokaz da se SF konvencija može uspješno organizirati i bez mnogo pompe i teških troškova.

Što? Umirete od želje da dođete ove godine? Znali smo! Zato su i načinjene stranice posvećene "EsseKonu '98." Tamo sve piše. Požurite!