Via Galactica br. 6

<- Stari brojevi ->

 
Interview: Žarko Milenić

Zlatko Kerenec

 

Ne događa se nažalost baš često dolazak novih fanova u klub. Pogotovu su rijetki oni "stariji",

Terra X - klikni za cijelu sliku

a najrijeđi su oni koji se bave aktivno i nekom od djelatnosti vezanom za žanr. No kad se to u rijetkim slučajevima i dogodi, najmanje što se može učiniti je predstavljanjeDakle, naš novi poznanik je Žarko Milenić, rođen 1961. god u Brčkom. Završio je Višu ekonomsku školu. Već par godina živi u Slavoniji, a odnedavno i u Osijeku. O ostalom će nam on sam reći u interviewu za naš fanzin.


VIA GALACTICA: Otkad vas privlači fantastika i kako ste saznali za klub?

ŽARKO MILENIĆ: Počeci sežu iz perioda osnovne škole s časopisima "Galaksija" i "Politikin zabavnik" i SF pričama objavljenima u njima. Nastavlja se i produbljuje pojavom prvih specijaliziranih SF časopisa "SIRIUS" i "Andromeda" čiji me je natječaj i potakao da napišem svoju prvu fantastičnu priču, te kasnije te '76. god. osnujem u Brčkom SF klub "Mladi fantasti" i pokrenem fanzin. Za GEU sam saznao još '84. god. kad sam prisustvovao ponekom sastanku, a za novo pokrenuti klub sam saznao tek na prošlogodišnjem SFerakonu.

VIA GALACTICA: Koji vas vidovi fantastike najviše zanimaju?

ŽARKO MILENIĆ: Većina fantastike, gotovo sve, osim tvrdog SF -a, a od autora Bradbury, Sheckley, Lem, Clarke, braća Strugacki, Kurt Vonnegut te Gordon R. Dickson.

VIA GALACTICA: Od kada se aktivnije bavite pisanjem, te što ste objavili i gdje?

ŽARKO MILENIĆ: Aktivnije počinjem '77. godine kad osim početničkih SF pričica proširujem pisanje i sa kritikama, feljtonima, humoreskama i dramskim tekstovima od čega su mi objavljene dvije kraće pričeu u "SIRIUSU" i to "Kolekcionari" u broju 66. i "Lampa" u broju 68. Osamdesetih proširujem interesiranje i na ostale oblike književnog izražavanja. Osamdeset sedme mi izlazi prva zbirka pjesama od kojih jedna ima SF motiv, a '89. godine izlazi mi i druga knjiga kao zbirka fantastičnih priča, te konačno pretprošle '95. godine i prvi kraći roman "Pojela ih kiša".

VIA GALACTICA: Recite nam malo više o njemu.

ŽARKO MILENIĆ: Kako rekoh, to je kraći roman, klasične fantastične književnosti u kojem fantastično služi kao okvir u kojem se ustvari zrcali kritika provincijskog života, ustvari provincijalizma kao pojma i to kroz prizmu osobne afirmacije i društvene verifikacije umjetnički nastrojenog pojednica. Fantastično se očituje kroz bajkovite patuljke te transformacije čovjeka u životinju na samom kraju.

VIA GALACTICA: Recite nam malo o promociji knjige.

ŽARKO MILENIĆ: Promocija je bila 23. svibnja u Gradskoj knjižnici u Osijeku, u organizaciji Matice hrvatske, ogranak Osijek. O knjizi su govorili književnik Ivan Panđić iz Zagreba i Kristina Peternai, kroatistica iz Osijeka, a odlomke je čitala glumica HNK Osijek Jasna Odovčić. Zadovoljan sam brojem posjetitelja i tokom same promocije te prisutnošću HRT-a i "Glasa Slavonije".

VIA GALACTICA: Što mislite o domaćem izdavaštvu?

ŽARKO MILENIĆ: Situacija u domaćem izdavaštvu je kritična. Izdavači nisu naklonjeni niti fantastičnom niti prozi, a pogotovu ne mlađim, nedovoljno afirmiranim piscima. Da bi se objavljivalo mora se tražiti sponzore što nije nimalo lako ni zahvalno. A kad se i objavi teško se prodaje zbog slabe kupovne moći i neadekvatne reklamne kampanje te slabe distributivne mreže.

VIA GALACTICA: Književni planovi za budućnost?

ŽARKO MILENIĆ: Tu prije svega spada ponuda izdavačima već dovršenog kraćeg romana-bajke za mladež "Čarobnjakov učenik" te završetak započetog SF romana, ovaj put malo dužeg pod radnim naslovom "Zaboravljeni planet", kao i rad na ostalim književnim, dramskim i publicističkim projektima.

VIA GALACTICA: Savjet onima koji tek započinju tim koracima?

ŽARKO MILENIĆ: E, tu bih citirao Arthura Clarkea koji kaže da treba čitati knjigu dnevno te obratiti puno pažnje na bibliografiju pisaca koja puno toga govori i o pisanju i o objavljivanju, a i daje podstrijek. Treba usto stalno pisati i stalno nuditi za objavljivanje. Skraćeno rečeno: puno rada, upornosti i strpljivosti.

VIA GALACTICA: Zahvaljujemo na intervjuu i želimo uspjeh u književnim planovima.

ŽARKO MILENIĆ: Nema na čemu, zahvaljujem na pozivu i, da odam, mom prvom interviewu.